Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

EUROPA MIZEAZĂ PE BIOECONOMIE!

Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri a Comisiei Europene (DG GROW) a organizat recent un workshop cu tema „Oportunități de accelerare a industriilor bazate pe biomateriale”.

Workshop-ul s-a axat pe bioeconomia din Uniunea Europeană, cu accent pe produsele pe bază de lemn. Au fost abordate teme care țin de ofertă, disponibilitate și prețuri ale materiilor prime pe care se bazează bioeconomia și a fost prezentat Raportul de progres al Strategiei UE pentru bioeconomie.

Unul dintre principalele mesaje transmise a fost că bioeconomia nu mai este doar un sector de nișă. De asemenea, reprezentanții DG GROW au subliniat importanța crescândă a construcțiilor din lemn, în special în contextul inițiativei Noului Bauhaus european.

Conform Raportului prezentat, în cifre, valoarea adusă de bioeconomie în UE în anul 2020 a depășit suma de 665 miliarde euro. Cea mai mare pondere o reprezintă industria alimentară (235,9 mld euro) și agricultura (191,2 mld euro).

Sectorul forestier a adus o contribuție de 24,5 mld euro, cel de prelucrare a lemnului de 50,7 mld euro, iar producția de hârtie – 45,9 mld euro. Aproape 1,5 milioane de angajați din UE lucrează în domenii care au folosesc lemnul ca materie primă.

În ansamblu, DG GROW recunoaște rolul pe care sectoarele bazate pe bioeconomie îl pot juca în crearea unei societăți mai inteligente și mai durabile, atrăgând în același timp noi investiții în UE și sporind competitivitatea.

Contribuția României poate conduce la creșterea importanței bioeconomiei UE

Pentru că beneficiază de această valoroasă resursă – lemnul – și pentru că există experiență și expertiză în exploatarea și prelucrarea lemnului, România poate progresa economic substanțial punând accentul pe industriile bazate pe lemn.

Trebuie să ținem pasul cu direcțiile de dezvoltare europene și, în contextul tot mai important al decarbonizării, putem să ne dezvoltăm și să contribuim la dezvoltarea bioeconomiei UE. Dar pentru împlinirea acestui deziderat, este nevoie de investiții!

ASFOR militează constant pentru creșterea investițiilor în sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului. Dacă noi nu aducem lemnul pentru a-l pune la dispoziția economiei, nu are cine să o facă. Dacă nu beneficiem de programe de investiții în utilaje, drumuri forestiere, formare profesională și vom renunța la exploatarea sustenabilă a lemnului, riscăm să ajungem o rezervație naturală deschisă doar turiștilor.

Dacă nu vom avea resurse să îngrijim pădurea, aceasta nu își va mai putea îndeplini funcțiile sale economice, sociale și de mediu. Am spus-o de nenumărate ori: non-intervenția nu înseamnă protecție! Comunitățile rurale se bazează pe lemn, economia României se bazează pe lemn. Contribuim cu aproape 4% la PIB-ul României, dar fără sprijin și investiții, contribuția noastră va scădea.

Toate statele UE care au păduri investesc în sectoarele forestiere. La noi, din păcate, deocamdată doar se poartă discuții sterile, la marginea pădurii, de unii care nu pricep nimic din domeniul forestier, dar știu că un subiect sensibil poate fi interesant și atrage capital de imagine. Din păcate această atitudine este distructivă pentru pădure, economie și populație.

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

25.05.2023

Exit mobile version