Lansat în februarie anul acesta cu participarea a peste 100 de experți, TREEADS este un proiect la scară largă al UE dedicat luptei cu incendiile de vegetație. Proiectul reunește 47 de organizații din 13 țări europene și Taiwan și implică peste 100 de experți.
Din România, parteneri în acest proiect amplu sunt: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Forestierilor din România – ASFOR și Fundația pentru SMURD.
TREEADS urmărește creșterea eficacității gestionării incendiilor și, în condițiile schimbărilor climatice, creșterea eficacității gestionării durabile a pădurilor.
Astăzi a fost atins indicatorul stabilit pentru această etapă în România, în Parcul Natural Munții Măcinului din județul Tulcea, cea mai veche formațiune geologică din țară. Parcul a fost declarat arie protejată din anul 2000.
Potențialul său natural disponibil îl face accesibil unei game largi de turiști, interesați de drumeții, peisaje, floră, fauna locală, studii și documentare. Printre vulnerabilitățile identificate ale zonei se numără turismul necontrolat, braconajul, pășunatul împrăștiat, exploatarea forestieră ilegală care duce la suprimarea habitatelor, arderea vegetației, distrugerea exemplarelor de floră spontană, capturarea ilegală a țestoaselor terestre dobrogene, extinderea fermelor, autovehiculele de teren, ATV-urile și motocicletele care tulbură liniștea zonei.
Din cauza acestei abundențe de vizitatori, neglijența umană este un factor important de luat în considerare în prevenirea și atenuarea incendiilor forestiere.
Obiectivele proiectului în România sunt:
- Reducerea incidenței incendiilor forestiere cu 50% prin utilizarea unei abordări preventive proactive care utilizează tehnologia de ultimă oră;
- Reducerea cu 25% a timpului de răspuns al pompierilor în caz de pericol de incendiu prin utilizarea tehnologiei AR-VR în exerciții de antrenament;
- Stabilirea unor proceduri îmbunătățite în cazul intervenției cu pericol de incendiu;
- Controlul oricărui incendiu în mai puțin de 24 de ore.
Proiectul TREEADS se bazează pe produse de ultimă generație, cu tehnologii mature și verificate (TRL ridicat) și pe ultimele inovații în domenii care acoperă toate cele trei etape ale managementului incendiilor: prevenire și pregătire împotriva incendiilor, detectare și răspuns, restaurare și adaptare. Toate aceste etape se vor regăsi într-un ecosistem pe o platformă de management al incendiilor.
TREEADS va valorifica cunoștințele de specialitate și inițiativele UE, dar va aborda și nevoia de guvernare proactivă, schimbarea practicilor de gestionare a pădurilor, activitățile de conștientizare și pregătire la nivel comunitar. Comunitățile locale și sectoarele bioeconomiei vor juca un rol central.
Finanțat de Programul UE Orizont 2020, TREEADS va îmbunătăți protecția pădurilor și a comunităților, consolidând reziliența pădurilor din UE. Peste 26 de tehnologii diferite vor fi optimizate, dezvoltate și validate în implementarea acestui proiect care are un buget de 22,8 milioane euro și se desfășoară pe durata a 42 de luni.
Detalii despre proiect: https://treeads-project.eu/
Ciprian Dumitru MUSCĂ,
Președinte ASFOR
COMUNICAT DE PRESĂ
17.11.2022