Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Politicile publice pentru domeniul agroforestier  – un pas spre normalitate!

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța prin care se asigură finanțarea tuturor tipurilor de perdele forestiere, realizarea acestora fiind permisă și persoanelor private, nu numai autorităților. Ordonanța modifică și completează Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.

Ca organizație de breaslă care a militat puternic pentru dezvoltarea perdelelor forestiere, ASFOR salută adoptarea acestei Ordonanțe de guvern. În documentul de viziune „România Verde în 10 pași!”, ASFOR a arătat necesitatea și utilitatea plantării de perdele forestiere.

Perdelele forestiere susțin dezvoltarea zonei agricole.

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 15,4 milioane de hectare de teren sunt gestionate în sistemul agroforestier. Cea mai mare parte a terenurilor sunt destinate creșterii animalelor și doar 358.000 de hectare se referă la terenurile arabile. Politica comună europeană pentru agricultură urmărește creșterea acestor suprafețe.

În România este nevoie de perdele forestiere pentru terenurile agricole din sudul țării și Moldova, iar dacă vorbim despre zona montană, ne referim la pajiști și pășuni împădurite, terenuri folosite pentru creșterea animalelor.  

Chiar dacă România este în acest moment la coada clasamentelor europene din acest punct de vedere – anul trecut s-au plantat în jur de 200 de hectare de perdele forestiere așezate pe marginea căilor de comunicație – avem o bază solidă pentru a dezvolta domeniul  agroforestier. Avem studii de calitate și specialiști de calibru atât în agricultură, cât și în silvicultură. Ceea ce trebuie să facem este să dezvoltăm această colaborare între cele două domenii.

Colaborarea dintre cele două mari zone – agricolă și silvică – este cu atât mai necesară cu cât pentru 1 milion de hectare de teren agricol este nevoie de 3.000 de hectare de perdele forestiere. Acestea trebuie calculate, proiectate, executate. Silvicultorii români au expertiza tehnică necesară să gestioneze aceste noi terenuri forestiere – de la alegerea speciilor, la îngrijirea lor.

Perdelele forestiere sunt formațiuni cu vegetație forestieră, înființate prin plantare, relativ înguste, care sunt amplasate pentru a proteja solul de factori dăunători (vânt, poluare, zăpadă, furtuni etc). Au un efect redutabil pentru a stopa eroziunea solului. Plantarea acestora crește productivitatea agricolă, scăzând totodată cantitatea de îngrășăminte și pesticide folosite de fermieri.

Plantarea de perdele forestiere contează și în reducerea riscului de inundații, pentru că nivelul apei freatice scade. Perdelele susțin ecosistemele (păsări, animale), reprezintă o sursă de alimente (ciuperci, fructe, plante medicinale, apicultură), oferă oportunități recreative (vânătoare, pescuit, ciclism etc) și susțin turismul rural.

Ajunse la maturitate, pădurile de protecție, exploatate responsabil, aduc plus-valoare comunităților, iar în contextul schimbărilor climatice, trebuie ținut cont de faptul că aceste păduri înguste captează și stochează carbon și au un rol important în regenerarea rezervei de oxigen.

Ciprian MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

31.08.2022

Exit mobile version