Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Declarațiile europarlamentarului Thomas Waitz sunt false și fac rău României!

Declarațiile făcute de Thomas Waitz, europarlamentar din Austria și membru al Partidului Verde European, care a vizitat recent România și a lansat o serie de acuzații false la adresa sectorului forestier românesc și a instituțiilor care îl gestionează au nevoie de câteva răspunsuri ferme! cu atât mai mult cu cât sectorul forestier din România este unul dintre cele mai controlate de către instituțiile statului.

Una dintre minciunile grave lansate de dl Waitz este că țara noastră ar mai avea trei luni pentru a rezolva problema infringement-ului pe păduri deschis în februarie 2020. Fals! Există un calendar convenit cu reprezentații Comisiei Europene în acest sens, iar toate termenele au fost respectate.

De asemenea, declarațiile acestui domn privind infracționalitatea forestieră în creștere sunt spectaculoase, dar lipsite de orice dovadă sau argument tehnic. Domnia-sa ignoră progresele făcute de sectorul forestier românesc în ceea ce privește sistemul de urmărire a trasabilității lemnului, așa cum ignoră și evoluția legislației în domeniu.

Înțelegem preocuparea pentru păduri a celor care, calificați sau deloc pricepuți în domeniu, își imaginează că fac un bine societății, pozând sau chiar asumându-și poziția de avocați ai unui mediu curat. Câtă vreme există în spatele demersurilor lor bun-simț și preocupare reală pentru această temă, oricine poate  participa la dezbateri pe acest subiect, pentru că dezbaterea onestă are loc în spiritul adevărului.

Democrația devine însă o paradigmă prost înțeleasă atunci când cineva, oricine, lansează enormități, emite judecăți de valoare, face declarații false sau manipulează, doar pentru că își imaginează că are acest drept. Iar lucrurile sunt cu atât mai grave în cazul dlui Thomas Waitz, care și-a legitimat pozițiile publice doar cu statutul său de europarlamentar, nu cu dovezi, cercetări sau studii.

Respectăm instituția parlamentarului pentru că este chintesența democrației. Dar așteptăm responsabilitate maximă din partea celui ales de oameni să îi reprezinte. În momentul în care responsabilitatea dispare, parlamentarismul devine doar o (nouă) sursă de ură și dezbinare în societate.

Forestierii români răspund rar acuzațiilor nefondate și campaniilor manipulatoare. Forestierii și silvicultorii muncesc, au grijă de această extrem de importantă resursă națională, pădurea care, – așa cum am mai spus, poate ultima care ne mai aparține.

Traficul de minciuni la nivel înalt trebuie amendat! Nu știm și nici nu ne interesează ce îl mână în luptă pe acest domn. Poate fi doar dorința de a câștiga capital de imagine. Poate fi mai mult decât atât. Dar abuzul de acuzații false, dincolo de faptul că îl descalifică pe dl Waitz, face rău sectorului forestier românesc și face rău României.

Ciprian Muscă,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

25.07.2022

Exit mobile version