Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Președintele ASFOR a fost ales membru în boardul Organizației Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului – EOS

ciprian musca

Adunarea generală a EOS, organizație care grupează cei mari operatori din industria europeană a lemnului, s-a desfășurat, online, la 24 iunie.

Două teme mari au fost dezbătute cu această ocazie. Prima s-a referit la evoluțiile pădurilor afectate de gândacul de scoarță și a fost prezentată de dl Gerd Ebner de la Timber-Online. Din 2015, s-au înregistrat peste 369 milioane m3 de lemn deteriorat numai în Germania, Republica Cehă și Austria. Ca urmare, prețul buștenilor a scăzut mult în vara anului 2020. Cererea foarte mare de bușteni a dus însă la o creștere semnificativă a prețurilor. Dar, dincolo de reglajele de preț ale pieței lemnului, industria își propune investiții importante în gatere noi, capacități de tăiere și procesare.

A doua temă abordată s-a referit la faptul că Federația Rusă va interzice de anul viitor exportul de bușteni. Prezentarea a fost susținută dl Jarno Seppala de la Indufor. Dacă Moscova va respecta solicitarea președintelui Vladimir Putin, care a cerut guvernului să interzică exportul de lemn rotund, impactul măsurii asupra fluxurilor globale de bușteni va fi foarte mare. Rusia este un exportator major, iar primul mare client afectat va fi China. China va face presiuni să importe din altă parte, iar  cifrele oficiale arată că livrările de bușteni către China din Europa sunt deja în creștere și există riscul unei penurii structurale de bușteni în multe țări europene.

Adunarea Generală a ales un nou Consiliu de Administrație pentru perioada iunie 2021 – iunie 2023.

Componența noului CA al EOS este următoarea:

Președinte: Herbert Jöbstl – SVP, șef operațiuni Stora Enso Wood Products (Austria)

Vicepreședinte: Ernest Schilliger – CEO al Schilliger Holz AG (Elveția)

Vicepreședinte: Maria Kiefer-Polz – Sales Leader, European Hardwood Production (Austria)

Membri:

Sampsa Auvinen, fost președinte al organizației, a fost ales în unanimitate președinte onorific al EOS.

Raportul anual al EOS poate fi descărcat de pe website-ul organizației – www.eos-oes.eu.

Exit mobile version