Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Impactul pandemiei de COVID‐19 pe piața lemnului de rășinoase

rasinoase

În data de 8 octombrie 2020 a avut loc cea de-a 68-a ediție a Conferinței Internaționale dedicată Rășinoaselor (ISC), organizată pentru prima dată online. Nici măcar pandemia Covid-19 nu i-a putut opri pe producătorii și comercianții de cherestea de rășinoase de la organizarea adunării lor anuale. ASFOR a participat la eveniment ca membru al EOS.

Conferința a fost organizată, ca de obicei, de EOS (Organizația Europeană a Industriei de Cherestea) și ETTF (Federația Europeană pentru Comerțul cu Lemn).

Bruxelles/Berlin, 8 octombrie – Deși preferința pentru o conferință fizică rămâne neschimbată, participanții la Conferința ISC, organizată pentru prima oară online în data de 8 octombrie, nu au fost dezamăgiți: ca de obicei, prezentările au fost de primă clasă iar participanții au putut extrage o serie de informații utile din cadrul acestora.

Misiunea participanților din acest an a fost una deosebit de provocatoare, întrucât obiectivul organizatorilor a fost de a structura un eveniment de perspectivă, care să previzioneze consecințele pe care pandemia Covid-19 le va avea asupra pieței lemnului de rășinoase, pe termen scurt și lung, atât din perspectiva producătorilor, cât și a comercianților.

Evoluția producției și a consumului de rășinoase sugerează că în 2020 ar exista un declin general în toată Europa. Cu toate acestea, se preconizează că acesta va fi mai mic decât declinul PIB-ului, ceea ce înseamnă că piețele de rășinoase au fost în general rezistente. Previziunea pentru 2021 este că va exista o recuperare moderată, însă incertitudinea este foarte mare.

În prezentările susținute, Morten Bergsten, vicepreședinte al ETTF, și Sampsa Auvinen, președinte al EOS, au avut puncte de vedere similare, formulate prin prisma utilizatorului și a producătorului. Per total, ei au subliniat faptul că criza generată de Covid-19 a avut un impact extrem de divers asupra sectorului. 

În unele țări europene – în special în Germania și Scandinavia – piața construcțiilor a rezistat relativ bine, ceea ce a avut un efect bun asupra industriei de cherestea. În alte țări, cum ar fi Marea Britanie și sudul Europei, unde primul val al virusului a lovit mai puternic și măsurile aplicate a fost mai drastice, construcțiile de pe plan local și economia în general, au fost  mult mai afectate, ceea ce a avut și un efect negativ asupra pieței de rășinoase. Imaginea este foarte variată și în ceea ce privește impactul virusului asupra subsectoarelor: întrucât oamenii au petrecut mai mult timp acasă, sectorul de bricolaj (DIY) a mers foarte bine, iar renovările s-au menținut (în general). Pe de altă parte, în majoritatea țărilor, sectorul mobilei a fost puternic afectat de criză.

În timpul conferinței, s-a accentuat de mai multe ori faptul că, pe viitor, piețele cheie vor fi construcțiile. În general, acestea au funcționat mai bine decât se aștepta în anumite părți ale Europei. Totuși, unele țări au argumentat că acest lucru s-a datorat în principal finalizării proiectelor deja existente. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu noile proiecte în cazul în care investițiile se vor reduce. Așa cum a arătat domnul Auvinen în prezentarea sa, un motiv pentru a fi optimist îl reprezintă recunoașterea tot mai mare a potențialului pe care îl are lemnul în atenuarea  schimbărilor climatice, precum și creșterea cotei de piață a lemnului ca material de construcție.

Domnul Bergsten a menționat că președintele Comisiei Europene a declarat recent în discursul său despre Starea Uniunii, că folosirea lemnului pe scară mai largă în sectorul construcțiilor, are efecte benefice asupra mediului. De asemenea, s-a subliniat că criza generată de coronavirus – în funcție și de durata sa, încă imprevizibilă – ar putea avea efecte structurale asupra economiei, deoarece oamenii ar petrece mai mult timp acasă decât la birou, ceea ce ar putea avea și consecințe pe piața de rășinoase.

Tendințele menționate mai sus au fost susținute, în general, de majoritatea vorbitorilor din toate părțile lumii. Chiar și în America de Nord piața bricolajului a funcționat bine și există tendința ca tot mai mulți oameni să renunțe la traiul în orașele mari, în favoarea unei case unifamiliale în zonele rurale sau în suburbii (unde se va utiliza mai mult lemn decât la oraș).

Până la acest moment, anul acesta s-au înregistrat exporturi record din Europa către SUA. În Asia, China – după un prim trimestru dificil – și-a revenit mai repede decât se așteptau majoritatea analiștilor, livrările de cherestea de rășinoase din Europa mergând foarte bine. Japonia rămâne o piață stabilă, iar Jocurile Olimpice care se apropie vor propulsa consumul de lemn. Perspectivele pe termen scurt pentru zona MENA sunt pline de provocări la nivel local, dar, pe termen lung, o populație tânără și un climat politic mai stabil vor fi de bun augur pentru consumul de rășinoase.

O provocare continuă pentru sector – care va continua probabil și după criza generată de coronavirus – rămân focarele de gândaci de scoarță, care chiar și în această vară au devastat multe zone din Europa Centrală, deteriorând cantități însemnate de bușteni, în special de molid.

Cantitatea de bușteni afectați în Europa Centrală este estimată la 120 de milioane mc doar în 2020, la fel de mult ca și anul trecut. În timpul conferinței, s-a efectuat o comparație interesantă între criza provocată de gândacul de scoarță în Europa și criza din British Columbia; s-a evidențiat că astfel de calamități provocate de climă au avut și vor avea efecte masive asupra prețurilor materiilor prime.

Rezumând, este foarte probabil că principalele dificultăți cu care se va confrunta sectorul pe viitor, să provină mai degrabă din partea furnizării cu materie primă, decât de pe latura cererii.

Următoarea ediție a Conferinței Internaționale dedicată Rășinoaselor (ISC) va avea loc la Helsinki, în perioada 14-15 octombrie 2021.

Exit mobile version