Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Adunarea Generală Anuală ASFOR 2020

-

Pentru prima dată în istoria ASFOR Adunarea Generală Anuală a avut loc online.
În data de 24.07.2020 a avut loc Adunarea Generală Anuală ASFOR 2020, în sistem online, la care au participat membrii Consiliului Director, consilierii ASFOR și reprezentanții membrilor din colegiile teritoriale.

Au fost aprobate documentele anuale cerute de legislația în vigoare și s-au dezbătut probleme actuale ale domeniului – starea economiei forestiere, criza lemnului, criza cauzată de COVID – cu implicații asupra pieței lemnului, modificarea Codului Silvic precum și alte aspecte legislative. Punctul de vedere al ASFOR referitor la modificarea Codului Silvic a fost întărit încă o dată – prevederile antimonopol au creat și menținut în România o piață a lemnului echilibrată, care permite oricărui operator economic – fie el român sau străin – să poată să investească și să dezvolte relații comerciale în piața lemnului.

De asemenea, au fost discute și aspectele legate de acțiunile tot mai dese de hărțuire a operatorilor economici care transportă lemn.

Este unanim acceptat că acolo unde se încălcă legea, instituțiile abilitate ale statului trebuie să aplice sancțiunile care se impun. Totuși nu se poate opri în trafic sau bloca pentru zeci de ore în vederea controlului orice mijloc de transport – pentru simplul motiv că are cineva o suspiciune că lipsește o pâine dintr-o mașină de pâine, că miroase a benzină lângă o cisternă sau că camioanele care transportă grâu sunt prăfuite.

Constatăm cu tristețe că în România, în ultima perioadă, au dispărut instituțiile abilitate și au apărut haiducii care împart binele și dreptatea, în ovațiile urmăritorilor de pe rețelele sociale, și în fața cărora instituțiile statului par neputincioase.

În cadrul Adunării Generale a fost aprobată viziunea strategică ASFOR – România Verde în 10 Pași, prin care susținem o administrare durabilă a pădurilor și o dezvoltare sustenabilă a economiei forestiere.

În perioada următoare se va acorda o importanță mai mare comunicării cu organizațiile de mediu, dar și cu alți factori interesați să cunoască activitatea de exploatare și industrializare a lemnului, dar și importanța acestui sector de activitate în lupta cu schimbările climatice, precum și utilitatea lemnului în viața de zi cu zi a omului.
Un loc prioritar în proiectele ASFOR din perioada următoare sunt modelarea măsurilor de finanțare din fonduri europene din noul Plan strategic național.

Activitatea forestierilor se desfășoară cu preponderență în mediul rural, prin aceasta asigurând activități comerciale și locuri de muncă pe o suprafață de 30% din mediul rural, în special în zona de munte. Din estimările noastre, necesarul alocării este de cel puțin 1,6 miliarde de euro.


Lemnul și produsele din lemn participă anual la formarea a 3,5% din PIB – 2,8 miliarde de euro input de valută în economia românească din exporturi și 1,9 miliarde de euro plus la balanța comercială.

Sectorul forestier solicită 1,6 miliarde euro alocare din fonduri europene în următorul exercițiu financiar, în condițiile în care alimentează anual în economia națională o sumă mult mai mare.

România are în acest moment o șansă unică – de a se adapta rapid la noua politică europeană, de dezvoltare a unei noi economii pe baze ecologice, verzi.

Exit mobile version