Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Casele și construcțiile din lemn au rolul de a ne ajuta în lupta cu schimbările climatice

casa-lemn

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din domeniul exploatărilor forestiere și industrializării lemnului, având în vedere că Proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență de Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”O familie, o casă” a fost parcurs în primă lectură în Ședința de Guvern din data de 9 iulie 2020, urmând să fie aprobat la o ședință viitoare, vă supunem atenției următoarele propuneri de îmbunătățire a actului normativ mai sus amintit:

Prevederile actului normativ trebuie să pună în practică principiile Pactului verde european (New Green Deal), în special pentru atingerea țintelor de economie circulară locală. Prin aceasta se deschide calea unei economii locale competitive, neutră ca impact asupra climei, în care consumatorii sunt responsabilizați în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.

Programul Noua Casă trebuie să promoveze îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și utilizarea cu precădere a materialelor de construcții ce asigură reducerea amprentei de carbon și sechestrarea pe termen lung a acestuia.

Vă informăm că producerea unei tone de ciment generează 1,25 tone de dioxid de carbon, pe când fiecare metru cub de lemn utilizat în construcții sechestrează pe termen lung 2 tone de dioxid de carbon.

Programul Noua Casă trebuie să prevadă ca și condiție de calificare utilizarea unui minim de 10% lemn și produse din lemn în toate construcțiile noi. 

Mai mult, în cazul caselor din lemn, procentul de garantare a creditelor destinate achiziției locuințelor ar trebui majorat într-un procent semnificativ, pentru a promova construcția și achiziția caselor din lemn. 

Aceste măsuri sprijină dezvoltarea unei economii circulare locale, asigură valorificarea superioară a lemnului, menține și creează noi locuri de muncă și protejează mediul.

Exit mobile version