Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Economia forestieră are un rol central în cadrul Strategiei de Biodiversitate 2030 a Uniunii Europene

pexels-photo-

Asociația Forestierilor din România – ASFOR salută publicarea Strategiei de Biodiversitate 2030 a Uniunii Europene. Aceasta stabilește un Plan de restaurare a naturii în întreaga Uniune Europeană, plan ce urmărește conservarea biodiversității și creșterea rezistenței în timp a ecosistemelor naturale.

Unul din obiectivele stabilite în acest plan este creșterea suprafețelor protejate la cel puțin 30% din total, față de 26%, cât este în prezent. Se dorește ca cel puțin 10% din aceste suprafețe să fie arii de strictă protecție, fiind acordată o atenție deosebită protecție pădurilor virgine și cvasi – virgine.

Considerăm că este important ca pe lângă protecția acestora, să fie asigurată creșterea suprafețelor împădurite, a calității și a rezistenței în timp a acestora – în special împotriva incendiilor, secetei și a atacurilor de insecte.

Pădurile sănătoase, gestionate sustenabil reprezintă păduri rezistente în timp. Acestea sunt importante și din punct de vedere economic, deoarece asigură resursa de lemn necesară dezvoltării bioeconomiei circulare.

Managementul forestier sustenabil este cea mai eficientă modalitate de protecție a pădurii, de asigurare a biodiversității și a capacității de înmagazinare a carbonului. Credem că respectarea principiilor și atingerea indicatorilor stabiliți prin managementul forestier durabil pot asigura un nivel optim al biodiversității, fără a fi necesare crearea unor noi arii protejate.

Aproximativ 35% din totalul zonelor împădurite din cele 28 de țări ale Uniunii Europene fac parte din schema de protecție Natura 2000, iar din totalul ariilor protejate în acest program, 50% sunt ecosisteme forestiere administrate durabil – datele sunt furnizate de studiului EFI 2017 Natura 2000 și Pădurile.

Credem că înainte de aplicarea oricărei măsuri suplimentare de protecție, este nevoie de o aplicare mai bună a legislației existente pentru ariile ce sunt deja protejate, cu accent pe planificarea și managementul participativ.

Asigurarea surselor de finanțare pentru aceste activități se poate face numai prin implicarea directă a operatorilor economici din domeniul economiei forestiere. Managementul forestier sustenabil nu poate exista în absența acestora. Dacă vor fi accentuate numai acțiunile de protecție, vor fi dificultăți în asigurarea necesarului de lemn pentru economia forestieră, ceea ce în final va avea un impact negativ inclusiv asupra obiectivului de crearea a unei economii neutre ca emisii de carbon.

Cel mai bun exemplu, pentru o economie verde, sunt casele din lemn. Acestea sunt un element cheie în reducerea emisiilor de carbon în domeniul construcțiilor: 1 mc de lemn înmagazinează 0,9 tone de CO2 și permite eliminarea, în medie, a creării unei alte tone de CO2, ce ar generată prin utilizarea materialelor de construcție clasice. Dar ce este mai important, lemnul și casele din lemn crează un mediu sănătos, plăcut mult mai benefic activității de zi cu zi a omului.  

În acest sens, ASFOR, prin strategia propusă – România verde în 10 pași, încurajează autoritățile de mediu să promoveze finanțarea unui program de construcție a caselor din lemn, pentru o Românie verde și sănătoasă.

Credem că este absolut necesar ca Strategia Forestieră să recunoască contribuția economiei forestiere – de la administratorul fondului forestier, la firma de exploatare, de transport și de industrializare a lemnului, până la produsul finit din lemn – ca aliat în lupta pentru reducerea schimbărilor climatice. Acest fapt se datorează unei proprietăți specifice lemnului – acesta înmagazinează carbonul și poate înlocui materia primă bazată pe hidrocarburi sau alte resurse minerale neregenerabile.

PREȘEDINTE,

Ciprian Dumitru MUSCĂ

Exit mobile version