Asociația Forestierilor din România – ASFOR a analizat cu atenție propunerea legislativă din Parlamentul României cu privire la înființarea unei direcții (Parchet) specializată în investigarea infracțiunilor de mediu (DNA al pădurilor) și considerăm că un asemenea demers ar birocratiza excesiv un sistem care există și care funcționează.
Prin activitatea sa, ASFOR promovează lupta împotriva infracționalității din orice domeniu, nu doar din domeniul mediului și evaziunii fiscale, deoarece prin mecanismele infracționale sunt puse în pericol principiile funcționale pe care se bazează economia de piață liberă, fiind afectate în special atributele liberei concurențe și a accesului echitabil la resursa de lemn.
Însă, trebuie avut în vedere și ceea ce reprezintă infracționalitatea de mediu și din zona silvică: statistic, în anul 2019, doar 1,41% din totalul cauzelor supuse analizei și soluționării de către Parchete au fost reprezentate de infracțiunile silvice și 0,21% de cele de mediu.
Conform datelor statistice comunicate de către Consiliul Superior al Magistraturii în anul 2019 au fost înregistrate 1.766.900 cauze de soluționat de către Parchete dintre care 3.747 de cauze care conțin și o infracțiune de mediu și 24.934 de cauze având ca obiect infracțiuni silvice.
A înlocui activitatea celor 246 de parchete, organizate ierarhic, pe trei nivele, cu o direcție, nu pare a fi cea mai inspirată măsură în lupta dusă cu cei care comit infracțiuni de mediu sau în silvicultură.
Noi considerăm că este necesară o specializare atât a polițiștilor, cât și a procurorilor din actualele structuri ale Poliției și Ministerului Public, pentru a înțelege fenomenul infracțional din domeniul mediului.
În acest sens, doar printr-o conlucrare la toate nivelurile – între reprezentanții Poliției, ai Ministerului Public, Gărzi forestiere, mediul universitar, asociații profesionale – pentru ca prin dialog, printr-o comunicare continuă, constructivă, să reușim să creăm acele mecanisme prin care activitatea din cadrul economiei forestiere să fie înțeleasă și analizată corect. Însă, în același timp, se impune să identificăm carențele din sistemul de control, pentru a reduce până la eradicare fenomenul infracțional din domeniul mediului.
Considerăm că trebuie să existe acel moment zero, în care să ne unim cu toții forțele, pentru a găsi cele mai bune metode de a limita, dacă nu chiar de a elimina, activitățile infracționale din domeniul mediului.
O țară se dezvoltă numai dacă are o economie puternică. O economie este puternică dacă este sănătoasă, iar sănătatea unei economii stă într-un mediu economic neviciat de activități infracționale.
În acest moment, în România, există structuri specializate în anchetarea și lupta cu infracționalitatea din domeniul mediului. Trebuie să ne pregătim pentru greul, care abia acum începe – criza economică – criză, care poate fi parcursă cu bine doar printr-o serie de măsuri bine luate, care să repornească motoarele economiei pe principii verzi, ecologice.
În acest sens, ASFOR susține dezvoltarea economică a României – sprijin pentru IMM-uri, sprijin pentru firmele românești de exploatare și industrializare a lemnului.
ASFOR propune:
- Resursa de lemn este o resursă națională regenerabilă, ce trebuie să fie folosită pentru dezvoltarea comunităților locale;
- Program național pentru construcția de case pasive din lemn.
- Program național pentru sprijinirea populației în achiziționarea de instalații de încălzire cu randament crescut.
- Program național pentru tehnologii de exploatare prietenoase cu mediul (funiculare, manșoane, poduri mobile, lungoane).
- Eliminarea TVA – pentru lemnul de foc;
- TVA 5% – pentru lemnul folosit în construcții;
- O piață a lemnului liberă, dar corectă.
PREȘEDINTE,
Ciprian Dumitru MUSCĂ