Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Factorii de decizie europeni trebuie să conștientizeze potențialul celui mai pozitiv sector de producție din UE – INDUSTRIA LEMNULUI

Factorii de decizie europeni trebuie să conștientizeze potențialul celui mai pozitiv sector de producție din UE – INDUSTRIA LEMNULUI

Confederația Europeană a Industriilor de prelucrare a lemnului (CEI-Bois), Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS) și Federația Europeană a Producătorilor de Panouri din Lemn (EPF) au organizat a VIII-a ediție a Club du Bois, eveniment aflat sub președinția doamnei europarlamentar Maria Noichl. Evenimentul s-a desfășurat în data de 8 ianuarie 2020, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, reunind un număr important de europarlamentari și experți din sectorul forestier.

Industria prelucrării lemnului se află în centrul bioeconomiei circulare, aceasta generând produse durabile și neutre ca emisii de carbon, care au capacitatea de a stoca carbonul pe termen cât mai lung și care trebuie să fie utilizate în sectorul construcțiilor pe o scară mult mai largă. Folosind lemnul recoltat legal din păduri gestionate durabil, Europa poate atinge mai multe dintre obiectivele asumate în „Acordul verde european”, document recent adoptat în scopul ca aceasta să devină până în 2050 primul continent mondial cu climă neutră.

Dl. Sampsa Auvinen (EOS) a descris problema asigurării cu materii prime, drept cea mai importantă problemă care afectează dezvoltarea industriei primare a lemnului. Asigurarea ofertei de materii prime la prețuri accesibile și într-un mod previzibil este un factor esențial pentru menținerea competitivității industriei de prelucrare a lemnului din Europa. Dl. Auvinen a solicitat dezvoltarea unui sistem UE de gestionare a resurselor, care vizează crearea unei resurse informaționale armonizate, bazate pe cunoștințe despre resursele forestiere europene, fluxurile de materiale și stocuri. De asemenea, sistemul ar trebui să ia în considerare frecvența tulburărilor naturale și impactul asupra aprovizionării cu lemn. Domnul Auvinen a amintit rolul central al industriei de prelucrare a lemnului pentru industria europeană – industria de prelucrare a lemnului asigură două treimi din veniturile proprietarilor de păduri, având un rol esențial în motivarea proprietarilor de păduri de a gestiona durabil pădurile și de a furniza materie primă din lemn. „O industrie a lemnului sănătoasă este vitală pentru sectorul forestier”, a concluzionat acesta.

Dl. Keith Fryer (CEI-Bois) a prezentat manifestul european al industriei lemnului pentru perioada 2019-2024, care ilustrează modul în care industria europeană a lemnului poate ajuta UE să își atingă obiectivele cheie, precum reducerea emisiilor în conformitate cu Acordul de la Paris și dezvoltarea unei bioeconomii circulare, care să asigure în același timp crearea de noi locuri de muncă, dar și stabilitatea ocupării forței de muncă. Manifestul se concentrează pe 6 priorități – disponibilitatea și durabilitatea lemnului, bioeconomie circulară, competitivitatea lemnului în construcții, comerț liber – dar echitabil, cercetare și inovare, relații industriale și afaceri sociale – și oferă o imagine de ansamblu asupra potențialului și nevoilor sectorului. „Sectorul european al prelucrării lemnului se află în centrul bioeconomiei circulare europene și este un motor esențial pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă” a concluzionat dl Fryer.

Industria europeană a prelucrării lemnului poate realiza cu succes o creștere economică echitabilă din punct de vedere social, reducând în același timp poluarea și impactul asupra mediului. Acesta este motivul pentru care politicile europene, cum ar fi viitoarea strategie industrială și noul Plan de acțiune privind economia circulară, ar trebui să exploreze la maxim potențialul unuia dintre cele mai pozitive sectoare de producție europene.

Reuniunea s-a încheiat cu predarea oficială a Președinției Club du Bois de la europarlamentarul Maria Noichl către europarlamentarul Simona Bonafè.

La întâlnirea de lucru a participat și președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR, domnul Ciprian Muscă. Sectorul de exploatare și prelucrare primară a lemnului din România are o grea sarcină de a se adapta din mers noilor probleme din piața globală a lemnului. Pe fondul unei supraproducții de lemn în Europa, în lipsa oricăror informații legate de volumele de lemn ce vor fi importate, pe fondul unei piețe interne opace lipsită de informații și de predictibilitate, forestierii încearcă și trebuie să fie competitivi și în 2020 – pentru a asigura pe de o parte susținerea financiară a propriilor afaceri, dar și finanțarea necesară administrării pădurii. O altă necunoscută este cea legislativă, care în ultimii patru ani a suferit modificări bruște, contrare, cu impact major asupra pieței lemnului. România va trebui să se alinieze provocărilor europene, sectorul de exploatare și industrializare a lemnului trebuie să facă eforturi pentru a răspunde noilor provocări, asigurarea finanțării este vitală pentru a reuși acest lucru. Prin folosirea sustenabilă a lemnului avem șansa de a atinge țintele pe mediu asumate de Europa.

Exit mobile version