Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Drept la replică ASFOR la articolul – Analiză Frames: România, țara care își vinde ,,aurul verde’’, pădurile, cu ochii închiși

Drept la replică ASFOR la articolul – Analiză Frames: România, țara care își vinde ,,aurul verde’’, pădurile, cu ochii închiși

CĂTRE FRAMES MEDIA NETWORK SRL,

Popesti Leordeni, Jud.: Ilfov, Str.: OITUZ 2U Ap. 47

+40 726.761.359

office@framesmedia.ro

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului, având în vedere că în data de 3 decembrie, la adresa web http://framesmedia.ro/blog/analiza-frames-romania-tara-care-isi-vinde-aurul-verde-padurile-cu-ochii-inchisi/, a fost publicat materialul cu titlul Analiză Frames: România, țara care își vinde ,,aurul verde’’, pădurile, cu ochii închiși, nesemnat – care conține informații eronate cu privire la activitatea operatorilor economici din domeniul forestier,  în virtutea dreptului la replică, vă transmitem mai jos punctul de vedere ASFOR cu privire la subiect, precum și solicitarea de a-l publica, pentru a rectifica informațiile eronate prezentate de dvs.:

Activitatea de recoltare a lemnului, de transport și industrializare sunt strict reglementate la nivel național. Legislația națională este completată și de legislație de control aplicabilă unitar la nivel european – Regulamentul UE nr. 995/2010. Volumul de lemn ce se poate exploata legal este stabilit anual în baza amenajamentelor silvice, care sunt acte normative aprobate prin ordin de ministru. În acest context, afirmația dvs. conform căreia ne aflăm în situația absenței unei legislații care să limiteze dispariția ”aurului verde” este neîntemeiată.

România NU PIERDE în fiecare ore 3 hectare de pădure. Aceste suprafețe sunt parcurse legal cu tăieri ce asigură în primul rând regenerarea pădurii și implicit recoltarea legală a masei lemnoase, într-un volum ce nu a depășit 18 mil. mc în ultimii ani, volum ce se încadrează în posibilitatea anuală de recoltare stabilită în temeiul amenajamentelor silvice. Suprafața anuală regenerată a pădurii este de 27 mii hectare din care pe 9 mii hectare se fac plantări de arbori.

Facem precizarea că volumul de buștean exportat a scăzut constant de la 831 mii mc în anul 2011 la 187 mii mc în anul 2017. În schimb volumul de buștean importat prelucrat și exportat ca produse s-a menținut constant în ultimii ani la 2,5 milioane mc.

În perioada 2008-2017 operatori economici care activează pe lanțul de exploatare, transport și prelucrare și industrializare a lemnului au fost verificați de către instituțiile competente de cca. 1,6 milioane de ori, cu o medie de cca. 160.000 de controale pe an, reprezentând cca. 76% din totalul acțiunilor de control ce vizează fondul forestier național. Aceste cifre ne fac să credem că nici măcar teroriștii nu beneficiază de o asemenea atenție din partea organelor de control ale statului român. Anual, operatorii economici mari sunt verificați în acțiuni complexe, la care participă toate instituțiile de forță ale statului român, inclusiv unități aeriene ale poliției române și jandarmeria călare. Tot tranzitul de bunuri și mărfuri din România este monitorizat de peste 60 mii de specialiști din Gardă Forestieră, Garda de Mediu, Ocoale și Direcții Silvice, Poliție, Jandarmerie, ANAF și Vamă.

Cifra de afaceri a operatorilor economici ce activează în domeniul economiei forestiere arată de fapt nivelul de legalitate al activităților desfășurate de aceștia. Lemnul, materialele lemnoase fiscalizate – însemnă lemn recoltat legal, NU furat.

Atragem încă o dată atenția că economia forestieră este responsabilă de producerea a 3,5% din PIB-ul național, cca. 3 miliarde de euro aport de valută în economia națională, 186.000 de angajați direct productivi, indirect productivi – alții, cel puțin 180.000 de angajați, 2,5 milioane de gospodării și două municipii au asigurată încălzirea pe timpul iernii cu lemn, toate construcțiile din România se realizează cu lemn din pădurile României. Importăm anual în medie 2,5 milioane de mc de lemn, pe care îi prelucrăm și ulterior exportăm cherestea și alte produse finite. Economia forestieră națională este dependentă de exportul de cherestea și produse finite din lemn, piața internă neputând consuma volumul de lemn recoltat legal conform prevederilor amenajamentelor silvice.

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, membrii săi și toți forestierii de bună credință, considerăm că cei care sunt vinovați de tăieri ilegale, demonstrate în teren și în instanțele de judecată, trebuie să răspundă pentru faptele lor – însă, dacă nu facem distincție între cei care comit ilegalități și cei care muncesc corect, la final este posibil să rămână în pădure doar hoții! Ne exprimăm întreaga noastră disponibilitate de a participa activ la orice inițiativă ce urmărește dezvoltarea și transparentizarea activităților ce se desfășoară în economia forestieră, cu asigurarea unui just echilibru între funcțiile economică, socială și de mediu pe care trebuie să le îndeplinească pădurea. 

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR

Exit mobile version