Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Sectorul forestier – un sector important și în viitor?  

default

Viitorul Sectorului forestier depinde de multiplele moduri în care utilizarea lemnului influențează bazinele de carbon și bunăstarea oamenilor. Provocarea sectorului forestier este ca într-o lume împovărată de schimbările climatice, să contribuie activ la combaterea acestora, la adaptare și la îmbunătățirea calității vieții. 

Sectorul forestier a intrat într-o zonă a contradicțiilor; pe de o parte, sub presiunea continuă a adepților protejării mediului, suprafețe tot mai mari sunt susceptibile a fi incluse în perimetre din care nu se recoltează lemn, iar pe de altă parte, tot mai multe voci sunt conștiente că pădurea și lemnul au un rol important în soluționarea crizei ecologice.  

Faptul că avem o criză ecologică, de care suntem conștienți și la care încercăm să găsim soluții, este un lucru bun, însă ca orice lucru bun, acesta trebuie să se bazeze pe măsuri fundamentate în realitate și nu pe emoția maselor, pentru că riscăm să producem un dezechilibru major și în loc să contribuim la rezolvarea crizei ecologice, o vom adânci mult mai tare.   

Adaptarea înseamnă înțelegerea fenomenului schimbărilor climatice și promovarea speciilor adaptate pentru a face față noilor condiții de climă, pentru a asigura menținerea și creșterea suprafeței forestiere.  

Combaterea constă în recoltarea lemnului și transformarea acestuia în produse care stochează carbonul, pentru perioade îndelungate. Folosirea produselor din lemn, regenerabile, în loc de materiale neregenerabile, care au ca sursă combustibilii fosili, sporește și mai mult acest efect. 

În plus, utilizarea de către sectorul forestier a resturilor de lemn pentru producerea de energie oferă un beneficiu climatic suplimentar, prin reducerea dependenței de combustibilii fosili, inclusiv de gaz. Menținerea suprafeței forestiere și chiar creșterea suprafeței ocupate cu păduri extinde suprafața acestor rezervoare care captează carbonul.  

Atunci când oamenii optează pentru produse din lemn, în detrimentul unor alternative care consumă mai mult carbon, ei ajută la închiderea ciclului carbonului și implicit participă la îmbunătățirea calității vieții lor și a semenilor lor. 

Prin achiziția de produse din lemn, oamenii contribuie la beneficiile socio-economice ale sectorului forestier, inclusiv la crearea de locuri de muncă în zonele rurale și promovarea unei economii locale durabile.  

Un public bine informat, care alege în mod conștient produse din lemn realizate local, pe plan intern, poate reduce semnificativ amprenta de carbon și poate sprijini economia locală. 

De cele mai multe ori, opiniei publice i se prezintă o viziune idilică, cu păduri sănătoase, orașe verzi și comunități înfloritoare, însă fără a i se prezenta și soluții în acest sens. 

Soluțiile sunt la îndemâna noastră și constau în utilizarea speciilor forestiere, a pădurilor și a lemnului pentru a atinge dezideratele pe care orice om de bună credință și le dorește.  

Păduri sănătoase avem prin administrarea și îngrijirea acestora și în niciun caz prin nonintervenție. Orașe verzi avem prin punerea la lucru a școlii silvice, care știe să cultive specii forestiere și să creeze nu doar păduri, ci și spații verzi. Comunități înfloritoare avem prin utilizarea lemnului, această resursă regenerabilă, pentru a crea locuri de muncă și produse prietenoase cu mediul și benefice pentru sănătatea omului, în comparație cu alte produse obținute în special din prelucrarea resurselor fosile, care se dovedesc a fi toxice pentru viața omului și pentru mediu.  

Cu toate acestea, resursele forestiere sunt limitate și nicio parte nu își poate maximiza cererea de interes pentru pădure fără a afecta cealaltă parte, ceea ce înseamnă că trebuie făcute alegeri dificile.  

Toate țările sunt diferite în relația lor cu pădurea, după cum o folosesc și cum sunt construite sectoarele de activitate pentru o bună funcționare a sectorului forestier. Astfel, avem țări care pun accent pe conservare, avem țări care pun accent pe exploatarea lemnului, țări cu industrie bine dezvoltată, țări care au promovat imm-uri și țări în care funcționează mixuri de soluții.  

Soluția care se potrivește tuturor nu există, iar preluarea unor soluții de la unii și implementarea cu forcepsul la alții se dovedește a nu fi o realizare, un exemplu îl avem chiar în România cu lemnul fasonat, care nemulțumește pe toată lumea, fără reale avantaje nici din prisma comercializării nici din prisma pazei.  

Cu toate acestea, există modalități de a găsi soluții și de a merge mai departe. În primul rând, este important să conștientizăm și să cunoaștem foarte bine nevoile și puterea de organizare a comunităților locale. Administrarea pădurii, exploatarea și prelucrarea primară a lemnului este dependentă de viabilitatea comunităților locale. Dezechilibrarea acestora poate distruge întreaga temelie pe care se  sprijină sectorul forestier. 

Luarea deciziilor, pornind de la realitatea comunităților locale, este esențială pentru a menține viabilitatea sectorului forestier, în caz contrar deciziile adoptate sunt sortite eșecului.  

Sectorul forestier are viitor cât timp vom avea decizii ancorate în realitate și un public bine informat, care alege în mod conștient produse din lemn locale.  

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

05.08.2024

Exit mobile version