Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Albert Șerban, Alser Forest, vine la Ziua Forestierului: „Va fi bine. Crizele trec, lemnul rămâne!”

Compania ALSER Forest, una dintre cele mai puternice firme din zona utilajelor forestiere, va fi prezentă între 30 septembrie și 2 octombrie la Ziua Forestierului, eveniment organizat de ASFOR la Poiana Stampei, în județul Suceava.

L-am întrebat pe managerul ALSER, Albert Șerban, cum vede situația din sector în acest moment și care e mesajul său pentru întâlnirea cu breasla.

„În acest moment suntem în fața unei ierni care se anunță grea din punct de vedere energetic. Iar măsura luată de Guvern, de a subvenționa lemnul de foc nu e chiar cea mai potrivită. Pentru că acei bani tot noi îi dăm și ei nu rezolvă problema. Dacă factorii de decizie voiau să rezolve ceva și să ajute pe toată lumea, ar fi avut o soluție. De compromis, ce-i drept. Soluția e să se scoată mai mult lemn pe piață. Pentru că în acel moment scade prețul și nu ai nevoie să dai subvenții. Deci noi avem resursa, e o resursă gratis, că nu au udat fiecare arbore. Avem păduri care tot cresc. Noi putem exploata mai mult, nu doar 18 milioane de metri cubi pe an. Putem merge până la 25 de milioane. Sau 30. Dacă bagă pe piață 30 de milioane de metri cubi, oferta va fi mai mare decât cererea și prețul scade. E economie simplă. Prețul se duce în jos. Și faci asta un an, doi, cât trecem hopul. Mergeți și marcați, faceți derogare… Pentru că banii pentru subvenția de lemn de foc sunt tot de la noi!”

Albert Șerban spune că sectorul construcțiilor e cel mai afectat.

„Pe partea de cherestea și construcții e jale. Și e o criză care va continua. Au pus frână toți. Oamenii nu se mai împrumută pentru a-și lua sau face case, că sunt dobânzile mari. Dacă se duc în jos cei din construcții, va fi o criză foarte mare. Dar se vor lua măsuri. Acum abia au venit din vacanță, a fost frumos, urmează să revină cu picioarele pe pământ. Pentru sectorul forestier gura de oxigen e lemnul de foc. Pentru că omul trebuie să supraviețuiască. Fără carne poate sta, dar în frig nu”, mai spune managerul ALSER Forest.

„Cel mai stabil sector”

„Sectorul forestier e cel mai puțin influențabil de crize. Au tot fost crize și le-am depășit. Este motivul pentru care marii oameni de afaceri la nivel global au în portofolii un 10% în industria lemnului. Tocmai din acest motiv, că e stabilă. De lemn e nevoie mereu. Pentru gard, pentru coteț de porc, pentru acoperiș, pentru încălzire. Crizele trec, lemnul rămâne. Vorbim aici de supraviețuire. Și când se pune problema de a supraviețui, pălesc toate celelalte. Nu te mai gândești nici la viitorul planetei, nici la Green Deal, nici la cărbune. Nu vedeți că mai nou cărbunele e bun?”

Gânduri pentru Ziua Forestierului

Compania ALSER Forest va fi, în calitate de membru ASFOR, la evenimentul de la Poiana Stampei, pentru a sărbători alături de colegii din industrie Ziua forestierului.

„Mergem cu gânduri bune la Ziua Forestierului. E o perioadă mai tulbure, dar nu trebuie să fim demoralizați. Noi am mai trecut prin crize, crizele sunt trecătoare. Pentru că psihologic omul va face orice să îi fie bine. Criza îi va determina pe cei din Ministerul Mediului și Romsilva să iasă din zona de confort și să găsească soluții. Vor crește cota de exploatare, inevitabil. Pentru că vor înțelege că pentru a fi bine, trebuie să facă acest compromis”, mai punctează Albert Șerban.

Un eveniment special

Pe lângă ALSER Forest vor fi la Ziua Forestierului multe companii din industria de exploatare și prelucrare primară a lemnului. Vor fi și ocoale silvice, dar și producători de case, izolații, puieți containerizați, plăci, ferăstraie mecanice, utilaje forestiere. Vor avea loc și dezbateri pe teme de actualitate. Forestmania.ro e partener media al evenimentului și vom sta de vorbă cu participanții atât înainte de eveniment, cât și la fața locului. Se anunță trei zile intense, din care nu vor lipsi tradiționala

Exit mobile version