Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

ASFOR la Adunarea Generală EOS:

„TREBUIE SĂ AVEM O POLITICA FORESTIERĂ COERENTĂ, SIMILARĂ CELEI DIN AGRICULTURĂ, CARE SĂ NE PERMITĂ O ALOCARE FINANCIARĂ BAZATĂ PE DIRECȚII DE DEZVOLTARE. FINANȚAREA ESTE VITALĂ!”

Adunarea Generală de Vară a Organizației Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS) a fost organizată pe 16 iunie, la Hotelul Wood din Skellefteå, Suedia.

Pentru prima dată în ultimii trei ani, evenimentul a avut loc și fizic. Cu această ocazie, au fost organizate mai multe vizite pe teren: la o fabrică de cherestea de ultimă generație, la o fabrică de glulam și CLT și, de asemenea, o vizită la Sara Kulturhus – Centrul Cultural din Skellefteå -, una dintre cele mai înalte clădiri din lemn din lume.

Comentând piața lemnului de rășinoase, Herbert Jöbstl, președintele EOS, a declarat: „Primele luni ale anului 2022 au fost pozitive pentru industrie datorită cererii puternice. Producția ar putea menține ritmul cererii datorită unei oferte stabile de materii prime – deși la prețuri foarte mari. Piețele de produse secundare se descurcă și ele bine. Dar sunt semne de încetinire și următoarele câteva luni vor fi foarte dificile pe fondul impredictibilității ridicate, încetinirii pieței construcțiilor și creșterii inflației. În timp ce în acest context incert nimeni nu poate spune cum va fi trimestrul 4 al acestui an, putem fi siguri că trimestrul 3 va fi dur”.

Maria Kiefer-Polz, vicepreședintele EOS pentru lemn de esență tare, a adăugat: „2021 și primele luni ale anului 2022 au fost pozitive pentru sector, în ciuda prețurilor ridicate ale buștenilor. Următoarele câteva luni vor fi probabil mai problematice din cauza încetinirii generale a pieței și a creșterii în continuare a prețurilor materiilor prime. Logistica este o problemă în zona Mării Neagră. Dar trebuie să rămânem optimiști, deoarece știm că produsele din lemn au acreditări de mediu solide și sunt fundamentale în lupta împotriva schimbărilor climatice”.

Ca președinte ASFOR și membru în bordul EOS, am transmis că finanțarea este vitală și în acest sens trebuie făcute mai multe demersuri la nivelul Comisiei Europene.

În domeniul forestier trebuie să avem o politica forestieră coerentă, similară celei din agricultură, care să ne permită o alocare financiară bazată pe direcții de dezvoltare. Altfel, ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil. Lemnul este o resursa a viitorului, cu un rol fundamental în atingerea neutralității climatice, și trebuie să se bucure de atenția cuvenită atât ca respect cât și ca finanțare.

În ceea ce privește dezvoltarea bioenergiei, există un consens general că biomasa solidă este o sursă importantă de combustibil verde intern în multe țări și nu există alternativă pe termen scurt.

În ultimii doi ani, atenția acordată pădurilor și utilizării pădurilor a crescut în diferite domenii ale politicii europene și internaționale, în special în ceea ce privește atingerea neutralității climatice și dezvoltarea durabilă. Prin Pactul ecologic european (Green Deal), UE se angajează să elimine sau să compenseze emisiile sale de gaze cu efect de seră până în 2050 și acordă pădurilor europene și utilizării lemnului un rol central în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității.

Deși există o mare șansă ca impactul unor elemente din legislația UE referitoare la păduri să afecteze negativ aprovizionarea cu materii prime, este de așteptat ca alte inițiative industriale europene recente să aibă un impact pozitiv în recunoașterea și îmbunătățirea în continuare a utilizării lemnului ca material durabil.

Membrii EOS sunt de acord că, deși cererea de produse din lemn este solidă și lemnul are o recunoaștere din ce în ce mai mare în rândul consumatorilor, provocările sunt multiple. Asigurarea faptului că industria fabricilor de cherestea are suficiente materii prime chiar și în viitor este vitală nu numai pentru fabricile de cherestea – primii procesatori de bușteni – ci și pentru întreaga industrie a prelucrării lemnului și pentru economia europeană în general.

Fără produse durabile din lemn nu există cale către decarbonizarea economiei europene!

Ciprian MUSCĂ,

Președinte ASFOR

Exit mobile version