Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Reducerea TVA la 5% pentru lemn și produsele din lemn – o soluție pentru a reduce impactul economic al războiului din Ucraina în industria lemnului

DSC

Sancțiunile economice internaționale aplicate Federației Ruse și Republicii Belarus, precum și situația extrem de dificilă din Ucraina, vor duce la un deficit de lemn și de produse din lemn în statele europene. Un deficit care va afecta întreaga industrie europeană, de la firmele de prelucrare primară a lemnului, până la producătorii de mobilă, de plăci, sau firmele de construcții.

Și România va fi afectată de această situație. Deficitul de resursă de lemn pentru piața românească va fi de aproximativ 700.000 metri cubi, cantitate pe care România nu o va mai putea importa din cele trei țări. Se vor produce astfel dezechilibre pe întreg lanțul de aprovizionare, cu efecte negative asupra industriei.

La invitația domnului Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, am participat la o întâlnire cu reprezentanți ai mai multor industrii pentru a căuta și propune soluții concrete de sprijin pentru mediul de afaceri din România, confruntat cu criza economică generată de conflictul din Ucraina.

Am propus, în calitate de reprezentant al domeniului forestier și prelucrării lemnului, reducerea TVA la 5% pentru lemn și produsele din lemn. Este o soluție viabilă economic, lucru demonstrat și de recenta măsură de reducere a TVA pentru lemnul de foc pentru populație. Avem nevoie să păstrăm competitivitatea firmelor românești în această situație de criză și să căutăm soluții pentru a micșora impactul acesteia.

ASFOR, prin documentul strategic „România Verde în 10 pași” (asfor.ro/romania-verde/),  propune demult reducerea TVA la lemn și produse din lemn pentru a stimula dezvoltarea sectorului forestier și de prelucrare a lemnului.

Confederația Europeană a Industriilor de prelucrare a lemnului (CEI-Bois) și Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), din care face parte și ASFOR, au cerut guvernelor naționale și CE interzicerea totală a comerțului cu lemn și produse din lemn între Europa și Rusia și Belarus, ca răspuns la conflictul din Ucraina.

Dar criza ne obligă pe toți să propunem soluții pentru a reduce cât mai mult efectele negative asupra economiei românești. Reducerea TVA la 5% pentru lemn și produsele din lemn este o astfel de soluție. În egală măsură, trebuie spus că propunerile noastre nu pot fi implementate fără sprijinului statului.

Pentru a veni în sprijinul operatorilor economici care se confruntă cu  dificultăți din cauza crizei generate de situația din Ucraina, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului acordă asistență prin  reprezentanții săi în străinătate (Birourile de Promovare Comercial-Economică – BPCE) pentru identificarea de noi parteneri de export sau furnizori de materii prime de pe pieţe alternative.

Firmele interesate se pot adresa, în acest sens, Departamentului de Comerț Exterior (dgre@dce.gov.ro) sau direct reprezentanților economici externi (datele de contact pe: http://www.imm.gov.ro/ro/contact-birouri-de-promovare-comercial-economica/).

Ciprian MUSCĂ,

Președinte ASFOR

( COMUNICAT DE PRESĂ – 09.03.2022)

Exit mobile version