Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Conceptul „Eco Tiny House”. Sau casa manifest anti-risipă

Cu toții va trebui să facem ceva pentru a menaja resursele naturale ale planetei, pentru a proteja cât mai mult mediul înconjurător, dacă nu am început să o facem deja. De la gesturi mici, la cele mai mari. Un antreprenor din Harghita propune o variantă care în România merge deocamdată ceva mai greu, dar în Occident a prins: case mici, așezate pe un trailer. Nu avem nevoie de sute de metri pătrați în care să ajungem singuri, la bătrânețe, și pentru care costurile de întreținere sunt tot mai mari. Este o casă pentru care nu ai nevoie de un biblioraft de hârtii și avize de la primării sau instituții, pentru că poate fi pusă oriunde ai o palmă de teren. Și nu te întreabă nimeni nimic. Compania Eco Tiny House din Miercurea Ciuc produce de cinci ani astfel de „case mișcătoare” și a fost nevoie să se mute deja de trei ori până acum, în spații tot mai mari, din cauza cererii. În primul sediu lucrau la două case simultan, în al doilea la patru și aici la zece. Și abia s-au încălzit!

Casa Lincoln

Cum a început toată aventura cu căsuțele? Szakacs Botond a vrut să își construiască o casă pentru familia sa – el, soția și cei doi copii. Aveau deja terenul, dar când să înceapă totul, a aflat că era extravilan. Adică nu putea construi nimic pe el. Așa că a studiat – fiind inginer constructor structurist– ce ar putea face. A găsit varianta unei case pe roți. Adică pe un șasiu de mașină. A cumpărat o mașină la mâna a doua, pentru că avea nevoie doar de o parte din ea. Nu orice mașină, ci o limuzină americană, Lincoln, una dintre puținele cu lungimea de 8 metri necesară A lucrat cu prieteni, rude, el și soția și au construit căsuța. Apoi s-au mutat în ea. Cum șasiul e de Lincoln, au numit-o Casa Lincoln.

„Când nu folosești șase luni ceva din casă, înseamnă că nu îți trebuie. Când privești un obiect din casă și acel obiect nu te face să zâmbești, înseamnă că nu-ți trebuie. Cuvântul eco pe care îl avem noi la firmă nu se referă neapărat la materialele pe care le folosim – deși desigur că încercăm să folosim cât mai multe materiale eco – dar este vorba despre construcția în sine… Dacă ne gândim, toată viața unui om poate să încapă într-un spațiu de 20 – 25 de metri pătrați, nu avem nevoie de sute de metri pătrați. Asta în sine înseamnă eco. Pentru că optimizezi resursele pe care le ai. Folosești cât mai bine spațiul pe care îl ai. Pentru noi asta înseamnă eco”, a explicat, pentru forestmania.ro, Szakacs Botond. I-am spus că sunt „case manifest anti-risipă”. Și ne-a zis că am descris perfect conceptul.

În căsuța Lincoln a creat toate avantajele unui trai decent. Bucătărie utilată, aer condiționat, birou. Casa este acoperită cu lemn tratat, astfel încât rezistă la orice.

Cine sunt clienții?

Casele pe trailer produse de harghitenii noștri pleacă în proporție de 90 la sută în afară. O categorie de clienți sunt cei în vârstă. „Aleg această căsuță pentru că le ușurează viața, au totul aproape, nu umblă prin sute de metri pătrați. Dar avem și clienți foarte tineri, de la 15, 16, 18 ani care își încep viața proprie într-o astfel de căsuță după ce pleacă de la părinți. Avem și în România clienți care folosesc căsuțele noastre fie ca să trăiască în ele, fie ca a doua casă sau drept casă de vacanță”, ne spune antreprenorul. Prețul se stabilește în funcție de client și de bugetul lui. Nu există un preț standard, pentru că sunt importante detaliile, de la mobilier până la echipamentele de bucătărie, aerul condiționat, instalații. Cu cât acestea sunt mai scumpe, cu atât crește prețul. Patronul ne-a spus că o casă poate costa 10 mii de euro sau 50.000. Dacă la început erau nevoiți să comande trailerul din afară, acum îl produc tot aici. Au achiziționat licența, așa că în parcare vezi o mulțime de structuri metalice cu roți pe care vor fi instalate casele.

Lemn românesc

Căsuțele sunt construite pe structură din lemn. Apoi se montează interiorul, instalația de apă, de gaz și cea electrică. Următorul pas – izolația cu lână de oaie sau vată bazaltică. Urmează exteriorul, montarea de folii, acoperișul. Ultimul pas este atelierul de vopsitorie, pentru că la final se montează mobilierul. Firma are propriul atelier în care se fac piesele din căsuțe. „Încercăm să folosim cât mai mult lemn local, tot mobilierul e din lemn masiv. Structura este produsă integral în România, lâna e din România, mobilierul îl facem cu lemn românesc. Însă avem anumite materiale pe care efectiv nu le găsim în România și mă refer la cedrul roșu pe care îl folosim la exterior, un lemn tratat termic pe care nu îl găsim aici”, spune Szakacs.

O firmă atipică

Ce atrage atenția la această firmă este aerul occidental. Plecând de la patron, până la angajați. Birourile sunt luminoase și colorate. Sunt 40 de tineri care lucrează aici și care par … în tabără. Atmosfera este relaxată, se ascultă muzică rock în toată fabrica, nu vezi pe nimeni încruntat, grăbit sau obosit. „Pentru noi sunt importanți cei cu care lucrăm, dar nu în acel sens clasic. La interviu nu ne interesează ce știu să facă, ci cum sunt ca oameni. Pentru că îi învățăm noi ce au de făcut, nu asta e problema. Ne interesează să fie oameni liberi, oameni care au obiectivele lor, visele lor, care nu se potrivesc în companii rigide. Deci principalul criteriu de angajare e felul de a fi, nu altceva. De aceea, avem și muzicieni în echipă sau foști bucătar, oameni care iubesc sportul, muntele. Oameni care au vrut să facă altceva”, ne-a spus Szakacs. Cum spuneam, el și soția sa sunt ingineri. Au studiat la Cluj și apoi au lucrat într-una dintre cele mai mari firme de proiectare din România. După care au început propriul business, cu decorațiuni interioare. Au un simț estetic foarte dezvoltat, iar eleganța și talentul lor se văd chiar și designul minimalist la căsuțelor pe care le fac.

Și încă ceva interesant!

La Eco Tiny House au început să vină străini care vor să învețe să facă astfel de proiecte sau care își montează propria căsuță. Stau câteva luni în Miercurea Ciuc și vin zi de zi la muncă, de parcă ar fi angajați. Unii vin să lucreze la viitorul lor cămin, să și-l facă, ajutați de cei din firmă, așa cum vor, cât mai personalizat. Este și ideea conceptului – căsuțe personalizate, făcute exact cum îți place să trăiești și cu strictul necesar.

Simon a venit din Germania și s-a integrat perfect în grupul de la firmă, că doar majoritatea sunt tineri ca el și au cam aceleași idei și pasiuni. S-a plimbat prin zonă, că doar ai ce vedea, a urcat pe munte, a muncit. La final s-a declarat super-încântat de experiență.

„E un program care are succes. Sunt tineri care vin la internship, suntem extrem de deschiși în a-i învăța pe cât mai mulți să facă acest gen de case pe care noi le vedem de viitor. Cel puțin pentru cei care vor să aibă grijă de această planetă și să înțeleagă că resursele sunt limitate. Dar vrem să le arătăm noi cum se face, tot în ideea de a conserva resurse – e păcat să strici ceva, mai bine înveți cum se face bine din prima”, mai spune Szakacs Botond.

Nu putem încheia fără să pomenim ideea de bază a filosofiei lor, idee ce face parte din sloganul firmei: Less is more. Adică mai puțin înseamnă mai mult.

Exit mobile version