Manifestul sectorului forestier pentru utilizarea sustenabilă a lemnului – DECIZIA POLITICĂ

0
103

Manifestul sectorului forestier stabilește în mod clar numeroasele beneficii ale produselor din lemn obținute în mod responsabil. De asemenea, Manifestul indică acțiunile cărora factorii de decizie trebuie să le acorde prioritate pentru a realiza o economie ecologică, eficientă din punct de vedere al costurilor, competitivă și rezistentă la nivelul UE. 

Astfel, au fost identificate: 

  1. 7 beneficii ale lemnului și produselor din lemn!
  2. 8 acțiuni cheie pentru factorii de decizie pentru a realiza o economie a UE – ecologică, eficientă din punct de vedere al costurilor, competitivă și rezistentă.

Vom prezenta pe rând atât acțiunile cât și beneficiile pentru o mai bună cunoaștere a acestora de către opinia publică dar și pentru ca decidenții să înțeleagă și să aprecieze valoarea și importanța utilizării lemnului, lucru transpus într-o legislație coerentă și predictibilă. 

Prima acțiune cheie vizează zona de decizie și legiferare, factorii de decizie politică trebuie să-și fundamenteze deciziile nu pe emoție publică ci pe o evaluare științifică a impactului asupra climei și mediului înainte de a elabora orice nouă legislație care afectează direct, indirect sau potențial disponibilitatea resurselor de lemn din pădure. 

În conformitate cu această solicitare, este important:

  1. să evalueze efectul cumulativ al legislației referitoare la aprovizionarea cu materii prime lemnoase și efectele economice multiple care decurg din acestea, inclusiv asupra ocupării forței de muncă și a persoanelor care trăiesc în zone rurale îndepărtate;
  2. convin că obiectivele privind absorbția de carbon a pădurilor nu pot fi utilizate pentru a compensa emisiile din sectoarele cu utilizare intensivă a combustibililor fosili, în special dacă acest lucru duce la o reducere a aprovizionării cu materii prime pentru industria produselor din lemn;
  3. să numească Secretariatul General drept direcția generală responsabilă de coerența politicilor pentru toate actele legislative care au impact asupra sectorului forestier..

O economie verde, eficientă din punct de vedere al costurilor, competitivă și rezilientă nu poate fi realizată decât prin politici publice care să aibă în centrul lor omul și lemnul. 

Vom continua prezentarea documentului de viziune asumat de întreaga industrie europeană a lemnului.

ASFOR în calitate de semnatar al documentului afirmă fără a greși ”Lemnul este materialul viitorului!” 

Manifestul complet poate fi accesat pe www.cei-bois.org/manifesto.

Prezentarea în limba română a documentului poate fi accesată pe https://asfor.ro/manifesto/

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

08.07.2024