Proiectul TREEADS va crea un ecosistem tehnologic pentru managementul incendiilor de vegetație și restaurarea adaptivă a pădurilor

0
210

TREEADS este un proiect la scară largă al UE, care reunește un consorțiu de 47 de parteneri din 13 țări europene și Taiwan, dedicat luptei împotriva incendiilor de vegetație. TREEADS urmărește creșterea eficacității gestionării incendiilor și, în condițiile schimbărilor climatice, creșterea eficacității gestionării durabile a pădurilor.

Proiectul se bazează pe produse de ultimă generație, cu tehnologii mature și verificate (TRL ridicat) și pe ultimele inovații în domenii care acoperă toate cele trei etape ale managementului incendiilor: prevenire și pregătire împotriva incendiilor, detectare și răspuns, restaurare și adaptare. Toate aceste etape se vor regăsi într-un ecosistem, pe o platformă de management al incendiilor.

TREEADS va valorifica cunoștințele de specialitate și inițiativele UE, dar va aborda și nevoia de guvernare proactivă, schimbarea practicilor de gestionare a pădurilor, activitățile de conștientizare și pregătire la nivel comunitar. Comunitățile locale și sectoarele bioeconomiei vor juca un rol central.

Începând cu 10 august 2021, Sistemul European de Informare împotriva Incendiilor Forestiere (EFFIS) a înregistrat 1.877 de incendii în UE și în afara UE. Peste 600.000 de hectare de vegetație au ars. Cifra este de aproximativ 2,5 ori mai mare decât media anuală pentru perioada 2008-2020, atât în ​​ceea ce privește numărul incendiilor, cât și din perspectiva pagubelor produse. În plus, cel mai recent raport privind incendiile de vegetație realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și al partenerului norvegian al UNEP, GRID-Arendal, prevede o creștere globală a evenimentelor extreme de incendiu cu până la 14%, până în 2030.

Finanțat de Programul UE Orizont 2020, TREEADS va îmbunătăți protecția pădurilor și a comunităților, consolidând reziliența pădurilor din UE. Peste 26 de tehnologii diferite vor fi optimizate, dezvoltate și validate în implementarea TREEADS, cu rezultate așteptate, care să includă, printre altele, minimizarea impactului cauzat de incendii extreme și consolidarea experienței pentru utilizatorii finali, prin programul de instruire al proiectului.

Instrumentele și soluțiile TREEADS vor fi demonstrate și validate în condiții reale de operare în Taiwan și în șapte țări europene: Austria, Norvegia, Spania, Italia, România, Grecia și Germania. Sunt țările care au suferit cele mai multe pierderi cauzate de incendiile extinse din ultimii ani.

Proiectul TREEADS s-a lansat pe 21 și 22 februarie 2022, cu participarea a peste 100 de experți. Durează 42 de luni. Din țara noastră sunt parteneri în proiect: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Forestierilor din România – ASFOR și Fundația pentru SMURD.

Detalii despre proiect: https://treeads-project.eu/  

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR