Evenimentul organizat de Asociația Forestierilor din România – ASFOR la Poiana Stampei, Ziua Forestierilor, are în program și un training de leadership dedicat femeilor din sector. Acesta va fi susținut de prof. univ. dr. Laura Bouriaud, de la Facultatea de Silvicultură din Suceava și face parte din proiectul „Fem4Forest”.
Astfel, potrivit unui comunicat transmis de ASFOR și Facultatea de Silvicultură din Suceava, „în data de 30 Septembrie se va desfășura un panel dedicat femeilor din sectorul forestier: Doamnele sectorului forestier. Este vorba de o sesiune de formare pentru a identifica oportunitățile de afirmare a competențelor profesionale ale femeilor din sector și pentru facilitarea unei mai bune integrări a tinerelor absolvente pe piața muncii”.
„În data de 30 Septembrie, de ziua Forestierului, vom face auzită și vocea doamnelor din sector. Invitatele noastre vor fi doamne cu funcții de conducere și de reprezentare din administrarea silvică (femei șef de ocol silvic, responsabile fond forestier, responsabile certificare) sau cu funcții de reprezentare ori cu implicare antreprenorială recunoscută în sectorul de exploatare și prelucrare a lemnului”, explică dr. Laura Bouriaud.
Probleme pentru tinere
Proiectul Fem4Forest își propune să vorbească deschis despre statutul femeilor în sectorul silvic și forestier, cu accent pe tinerele absolvente de facultate. Sectorul este dominat de angajați bărbați care privesc, încă, cu suspiciune și neîncredere accesul colegelor în pădure. Nu de puține ori tinerele sunt nevoite să facă față unor remarci ostile, de multe ori misogine, referitoare la aspectul fizic sau la capacitatea de a gestiona anumite situații din teren. Nu în ultimul rând, sunt și cazuri de hărțuire sexuală sau de discriminare la locul de muncă. Este și motivul pentru care numărul tinerelor care vor o carieră în domeniul silvic nu e foarte mare: mediul e unul „patriarhal”, iar rezistența la schimbare e uriașă. În acest context a apărut și proiectul european „Fem4Forest” care își propune să discute despre probleme, prejudecăți și sisteme învechite și apoi să găsească soluții pentru a face mediul silvic unul competitiv și liber de preconcepții și vulnerabilități.
„Sunt multe femei silvicultor pasionate de meserie”
„Femeile sunt foarte adesea subestimate în sectorul forestier, iar comunicarea activităților din sector ignoră de obicei rolul lor, deși sunt multe femei silvicultor pasionate de meserie, sau bune profesioniste în exploatări forestiere, sau antreprenoare determinate cu afaceri de succes în industria lemnului.
Femeile sunt conștiente că le trebuie întotdeauna o doză de muncă în plus față de bărbați pentru a fi luate în serios și pentru a progresa în carieră. Avem însă modelele feminine cu recunoaștere unanimă, pe care Facultatea de Silvicultură din Suceava le promovează prin proiectul Fem4Forests: sunt persoane cu atitudine profesională față de muncă, persoane de autoritate și integritate, cu atitudine de perfecționare și învățare continuă și cu abilități de organizare și un bun simț al muncii în echipă.
Pentru a răspândi aceste modele de femei profesioniste de succes, inovația pe care o promovează proiectul Fem4Forests ar trebui să fie orientată către egalitate de șanse în angajare și promovare, si către abilități de dezvoltare personală (mentorat, formare, perfecționare profesională)”, detaliază prof. Bouriaud, director de proiect.
Prin urmare, cele care sunt interesate de temă, sunt așteptate între 30 septembrie și 2 octombrie la Poiana Stampei.
„Vă invităm să participați la acest panel pe care îl considerăm deosebit de important pentru a face vizibilă contribuția femeilor în sectorul forestier și a crește rolul lor în procesele de decizie la nivel organizațional sau instituțional.
De asemenea, vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră la una din adresele de e-mail: laura.bouriaud@usm.ro / ramona.scriban@usm.ro. Cheltuielile de deplasare pentru primele cinci doamne înscrise vor fi decontate din bugetul proiectului Fem4Forest ”, se mai arată în comunicat.
Detalii proiect: interreg-danube.eu