Liceul Silvic Năsăud a lansat super-oferta pentru 2023: clase smart, pedagogi din Viena, permis auto

0
239

Tinerii din Transilvania care vor o carieră în silvicultură sau în industria forestieră pot face primii pași în acest domeniu începând cu Liceul Silvic Năsăud. Oferta pentru anul școlar 2022 – 2023 a fost deja lansată, înaintea tuturor, și este uimitoare!

Cei care vin aici în clasa a IX-a intră într-o instituție în care găsesc o mulțime de facilități și avantaje, pe lângă diploma propriu-zisă. Vorbim despre internat – singurul liceu de pe Valea Someșului care dispune de peste 100 de locuri de cazare – cantină, concursuri, proiecte europene, permis auto la finalizarea liceului, atelier, laboratoare de chimie, IT, biologie, pepinieră, parc dendrologic, dar și … grup folcloric. Ca să nu mai vorbim de practica în ocoale silvice, deplasări în străinătate și, nu în ultimul rând, faimosul concurs de fasonatori mecanici care este mândria liceului!

O clasă în plus!

Liceul va avea, din toamnă, două clase cu calificarea de tehnician în silvicultură și exploatări forestiere (acum are doar una) și două clase la învățământ profesional – una cu  calificarea de pădurar și una cu 24 de locuri cu calificarea în prelucrarea polimerilor.

Pedagogi austrieci

Faptul că „Transilvania” este un liceu atractiv o dovedește și prezența unor studenți străini care vin aici în practică pedagogică tocmai din Austria.

„Este al treilea an când vin la noi studenți de la Universitatea de Agricultură și Mediu din Viena. Suntem școală de aplicație pedagogică pentru silvicultură și până acum au fost deja două serii. Pe 7 martie vine cea de-a treia serie, adică studente care vor sta la noi timp de 8 săptămâni. Vor preda, asistate de profesorii noștri, cursuri de ecologie, biologie, protecția mediului. Cei care au fost până acum au rămas cu impresii foarte bune. Sunt cazați în internatul nostru și desigur că au și activități în timpul liber cu elevii noștri”, a declarat, pentru forestmania.ro, managerul liceului, Cristian Cosma, el însuși absolvent al liceului.

Cine nu vrea permis auto?

Un avantaj demn de luat în seamă este permisul auto pe care îl au în buzunar elevii la finalizarea celor 12 clase. Școala are autorizație și maistru instructor angajat, astfel încât, în clasa a XI-a tinerii deja iau primele ore de condus, iar în clasa a XII-a dau examen și își iau permisul auto. „Orice pădurar sau tehnician silvic are nevoie imperioasă de mașină. Avem catedră pentru instructor auto și desigur și mașină. Orele de circulație sunt obligatorii, dar cel mai probabil elevii le-ar face și dacă nu ar fi… Cine nu vrea să aibă permis auto?”, mai spune directorul.

Proiect de modernizare

Un proiect de modernizare completă a liceului prinde contur în această perioadă. Tema a fost deja acceptată de autoritățile locale, așa că urmează scrierea propriu-zisă a documentației, în vederea accesării de fonduri. Primăria Năsăud va fi autoritatea contractantă și se au în vedere lucrări de modernizare și reabilitare complexe. Așa că fosta Școală de brigadieri silvici Năsăud, înființată în 1946, va avea nu doar un „look”  nou, ci și eficiență energetică sporită și calitățile unei clădiri moderne, pe măsura ofertei educaționale.

Fără fond de vânătoare

Chiar dacă liceul nu deține un fond de vânătoare, elevii învață și cinegetică. Pădurile din zonă sunt private, ori liceele silvice pot avea acces doar în fondul forestier proprietate a statului. Chiar și așa, gestionarea fondului cinegetic este una dintre materii, iar tinerii învață tot ce trebuie despre acest domeniu. Dar au ocazia să ia parte și la activități practice, cum ar fi administrarea de hrană și sare pentru animale, construirea de instalații vânătorești sau acțiuni de pază.

Stagii în țări cu tradiție forestieră

„Suntem fruntași la nivel național în ce privește mobilitatea. Adică elevii și profesorii noștri au făcut practică în străinătate pe banii comunității europene. Vorbim despre stagii de formare la care au participat în ultimii ani peste 300 de elevi și câteva zeci de profesori în țări cu tradiție în domeniul forestier – Austria, Finlanda, Suedia, Norvegia, Estonia. În aceste stagii, elevii noștri au învățat o mulțime de lucruri despre cum se desfășoară acolo activitatea în sectorul forestier și silvic, vin de acolo schimbați, văd altfel lucrurile, percep altfel inclusiv propriul statut. Devin conștienți de responsabilitatea și seriozitatea de a fi forestier”, detaliază Cristian Cosma.

O competiție plină de pasiune

Dintre activitățile din afara programei, pe adolescenți îi atrage mânuirea motofierăstrăului. Mai ales că există concurență serioasă cu celelalte colegii silvice din țară!

 „Am participat la competiții silvice internaționale. În 2017 am câștigat Concursul European de competențe în silvicultură și am obținut locul 2 la drujbă, locul 3 la general. Din 18 țări, toate cu tradiție. Am primit felicitări… Putem participa la aceste concursuri datorită sponsorilor din zona forestieră. Competiția națională este extraordinară! Nu știu dacă mai e vreuna în care să se pună atâta pasiune. Pentru că miza e participarea la cea europeană. Și nu e vorba de premii, că nu sunt premii, sunt doar cupe și strângeri de mâini. Dar e acea dorință de a arăta că liceul tău e cel mai bun!”, ne povestește directorul, cu entuziasmul celui care a privit concursurile și a fost mândru de elevii lui.

Ca și Colegiul Silvic de la Brănești, și cei de la „Transilvania” organizează cursuri de calificare în meseria de pădurar, pentru adulți. Forestmania.ro a mai scris despre acest subiect și despre multitudinea de firme și fundații care oferă acest atestat cu prea multă ușurință parcă. Este un motiv de supărare pentru directorul liceului Năsăud. „Certificările acestea la nivelul oricărei meserii au devenit o adevărată mafie. În orice garsonieră se face un curs!”, spune el, care ar impune emiterea de calificări doar de către instituții cu tradiție în domeniul respectiv.

Clase smart, practică în Parc Național și grup folcloric

O parte dintre elevii școlii sunt copii de pădurari, de ingineri, de oameni din branșă. Vin din multe județe – Mureș, Cluj, Maramureș sau Suceava. Practica se face în multe locuri, cum ar fi ocoalele silvice Valea Șieului, Someș-Țibleș, Feldru sau chiar în Parcul Național Munții Rodnei. Pentru a vedea care e următorul „pas” în carieră, elevii merg în practică și la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj sau la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Brașov. Dar și la firme private.

Pentru că a existat implicare și interes, liceul a fost inclus într-un program al Băncii Mondiale destinat învățământului profesional și tehnic. „Este vorba de un program cu fonduri nerambursabile care are ca obiectiv creșterea gradului de atractivitate a școlii și care presupune nu doar consiliere, ci și dotări. În urma acestui program am beneficiat de sisteme complete pentru clase, astfel încât acum avem 14 clase „smart”, dotate cu laptopuri și table inteligente”, ne explică Cristian Cosma.

Zona în care funcționează liceul este una legată de tradiții, iar școala nu face excepție. Există un grup folcloric al liceului – „Vânătorul”. „Din cauza pandemiei, am fost nevoiți să sistăm activitatea grupului. Vorbim despre 10 perechi de dansuri. Dar vom relua, cât de curând. Mai mult decât atât, avem în plan să formăm un cor de băieți. Avem parteneriat cu o școală din apropiere și acolo există catedră de muzică și vom colabora cu ei”, am mai aflat de la director.

Pentru cei interesați de oferta completă și alte detalii, accesați site-ul liceului, AICI.

Sursa foto: Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud