Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2021, ce ne așteaptă în 2022?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei atât sub forma unui scurt bilanț, cât și a unei estimări a celor ce urmează. Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare din domeniul său – fie că e universitar, antreprenor sau reprezentant al unei asociații ori federații.
Azi publicăm răspunsul profesorului universitar doctor Marian Drăgoi de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
„În 2021, datorită strădaniei colegului Cătălin Roibu, am primit cel mai înalt grad profesional în Silvicultură așa că am doar cuvinte de laudă pentru corpul silvic.
Dar în 2022 i-aș dori aceluiași corp să iasă odată din starea de amorțeală – un fel de mahmureală după petrecerea de ieșire la pensie – să-și facă odată curat în propria-i ogradă, să-și recunoască greșelile (pentru că sunt, slavă Domnului) și să se apere efectiv și convingător de terorismul ecologic ce ne umple de breaking-news-uri răsuflate. Să nu mai vorbească în clișee, să nu-și mai plângă unul altuia în palmă iar când li se spune că nu e bine ceea ce fac s-o întoarcă elegant: „Ok, suntem niște dobitoci, arătați-ne voi ce trebuie să facem și așa vom face”. Adică să cheme ONG la punerea în valoare, la licitații, la reprimirea parchetelor, la controale și așa mai departe. să facă dezbatere publică pentru orice conferință de amenajare, să o anunțe de timp, să le dea ONG-iștilor temele de proiectare spre consultare și analiză.
Niciodată nu mi-aș fi închipuit că niște neica-nimeni fac purcoaie de bani din cel mai ordinar șantaj: acordul de mediu și studiile de evaluare adecvată.
Marea dezamăgire pe anul 2021 este lipsa de reacție a RNP la propunerea mea de a ieși la atac . Așa stăm cu amenajamentele blocate și ne bucurăm că proștii se bat pe lemn puțin și ne oferă prețuri criminal de mari. Criminale la propriu, pentru că cineva își va rupe gâtul: ori se vor face blaturi, ce ne vor duce iar la breaking news, ori falimente în lanț. Nu că mulți nu le-ar merita… dar căderea să fie mai controlată, totuși”.
Marian Drăgoi este cercetător științific grad III, proiectant principal în amenajarea pădurilor (proiectare tehnologică), a fost şef de lucrări între 1997 şi 2005; din 2005, conferenţiar, apoi prodecan din 2008, director de departament din 2011, titular al disciplinelor amenajarea pădurilor (licenţă zi) economie şi piaţa lemnului, fundamentarea deciziilor şi aplicaţii informatice (masterat). Profesorul Drăgoi a absolvit totodată și Cursuri de economie a mediului la Institutul Harvard pentru Dezvoltare Internaţională, dar și la Banca Mondială şi Catedra UNESCO a Universităţii Politehnice Bucureşti.