În data de 21.12.2020, ASFOR a depus o adresă în cadrul întâlnirii de la Prefectura Suceava. Adresa poate fi citită mai jos:

CĂTRE

Instituția Prefectului Județului Suceava

Domnului Prefect Alexandru Moldovan

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din domeniul exploatărilor forestiere și industrializării lemnului, având în vedere situația creată la nivelul județului Suceava vă vă supunem atenției următoarele:

În județul Suceava anual se recoltează anual o cantitate de 2,5 milioane mc materiale lemnoase. La această cantitate se adaugă o cantitate de cca. 1,2 milioane mc care sunt importanți și procesați. Sectorul de exploatare și prelucrare a lemnului este unul important pentru economia județului Suceava. Volumul de lemn constatat anual ca fiind fără proveniență legală, în județul Suceava, este de 0,29% din volumul recoltat legal (7150 mc – Poliția Română – material lemnos confiscat în primele nouă luni în județul Suceava).  

ASFOR a susținut și susține transparența totală a activităților din silvicultură și exploatări forestiere;

ASFOR susține implicarea cetățenilor în campanii de sesizare a unor derapaje cu privire la modul în care se desfășoară activitatea în silvicultură și exploatări forestiere însă aceste activități trebuie să fie desfășurate cu respectarea legii și a celui asupra cărui planează o suspiciune, care trebuie probată de instituțiile abilitate.

Nu susținem și nu suntem de acord cu acțiunile în forță de urmărire, blocare sau șicanare cu injuriile aduse operatorilor economici sau angajaților acestora.

Considerăm și solicităm ca instituțiile statului abilitate prin lege să efectueze acțiuni de control să le facă cu seriozitate și să fie pedepsiți cei care greșesc, fie că sunt operatori economici fie că sunt cetățeni care folosesc abuziv sistemele puse la dispoziție de statul român.

De asemenea, solicităm implementarea la nivel local dar și național a unor măsuri care să asigure, transparența, creșterea nivelului de supraveghere a activității în silvicultură și exploatări forestiere dar și încrederea cetățenilor în modul în care se desfășoară activitatea în sectorul forestier cum ar fi:

  1. camere de monitorizare a transportului de lemn la ieșirea din pădure și pe drumurile publice în nodurile cu tranzit mare de transporturi cu material lemnos;
  2. program de lucru la pădure cu monitorizarea și asumarea de către administrator a cantităților de lemn care pleacă din fond forestier;
  3. puncte de control a greutății tuturor mijloacelor de transport nu doar a celor care transportă lemn.

Controlul modului în care se desfășoară activitatea economică, dar și a modului în care acționăm ca cetățeni trebuie să fie realizat de către instituțiile abilitate ale statului român, singurele care au atribuite prin lege instrumentele necesare efectuării actului de verificare și control. Orice altă acțiune desfășurată de persoane neautorizate cu folosirea forței, a limbajului injurios, tendențios, provocator trebuie dezaprobată și sancționată conform legislației în vigoare.  

Cu deosebită considerație,

PREȘEDINTE,

CIPRIAN DUMITRU MUSCĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.