Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

ASFOR se alătură mesajului transmis de industriile europene de prelucrare a lemnului care anunță că sunt pregătite să facă față provocărilor ambițioase ale UE pentru atingerea obiectivelor climatice stabilite pentru anul 2030

Propuneri de natură economico – financiară menite să asigure un sprijin minim pentru păstrarea locurilor de muncă și a viabilității operatorilor economice

COMUNICAT DE PRESĂ COMUN

ASFOR se alătură, în calitate de membru al EOS, mesajului transmis de industriile europene de prelucrare a lemnului, care anunță că sunt pregătite să facă față provocărilor ambițioase ale UE pentru atingerea obiectivele climatice stabilite pentru anul 2030.

Astăzi, Comisia Europeană a anunțat planul de a începe o revizuire în creștere a obiectivelor climatice ale UE ce urmează a fi atinse în anul 2030 și pentru atingerea neutralității carbonice până în anul 2050. Potrivit comunicatului, toate sectoarele economiei UE vor trebui să își intensifice eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până la sfârșitul deceniului actual.

Industriile europene de prelucrare a lemnului joacă un rol fundamental în tranziția către o Europă durabilă, verde și neutră din punct de vedere carbonic.

Ca un susținător al obiectivelor Pactului verde european, industriile de prelucrare a lemnului subliniază importanța menținerii ambițiilor climatice în sinergie cu eforturile susținute atât de UE, cât și de statele membre și de companii pentru a se recupera în urma loviturilor economice și sociale provocate de pandemia Covid-19, care ne afectează încă.

În acest context, investițiile în decarbonizarea sectorului construcțiilor prin renovare și construcții noi durabile au importanță strategică. „Știm că sectorul construcțiilor poate fi transformat dintr-o sursă generatoare de carbon într-un absorbant și depozitar de carbon, dacă se utilizează materiale de construcții organice, precum lemnul și tehnologiile inteligente ca inteligența artificială”, a declarat președintele Von der Leyen în discursul său privind starea UE în anul 2020.

Integrarea materialelor verzi, cum ar fi produsele din lemn, în proiectele de construcții poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului asociat sectorului construcțiilor. Clădirile din lemn sunt recunoscute la nivel global ca aliați cheie în strategiile de atenuare a schimbărilor climatice: acestea reprezintă o modalitate imediată de a realiza stocarea pe termen lung a carbonului în produse – așa cum se menționează în Planul de acțiune pentru economia circulară din 2020 – și permit reducerea utilizării consumului intensiv de energie și materiale, care ar putea duce la economii de 100 Mt CO2 în Europa, potrivit unui studiu recent al Institutului Forestier European.

Aplicațiile pe lemn au, de asemenea, un rol în creșterea ratei de renovare a stocului de clădiri existente: ca izolant inerent, lemnul este materialul ideal pentru construcții eficiente din punct de vedere energetic; în plus, necesită mai puțină energie în fabricare și transport, reducând astfel energia finală încorporată în clădire.

Industriile de prelucrare a lemnului așteaptă să se angajeze într-un dialog cu factorii de decizie politică cu privire la cea mai bună modalitate de a capta un astfel de potențial prin metode și instrumente de carbon deja stabilite și fără a impune o sarcină administrativă sau economică suplimentară pentru consumatorul final sau pentru întreprinderile mici și mijlocii.

INDUSTRIILE EUROPENE ALE LEMNULUI

Industriile europene de prelucrare a lemnului determină dezvoltarea unei bioeconomii europene durabile și contribuie esențial la crearea de locuri de muncă și dezvoltare. În 2018, valoarea producției sectorului a ajuns la 240 miliarde EUR.

Sectorul numără aproape 180.000 de companii din Europa, dintre care majoritatea sunt mici și mijlocii. Având în vedere structura IMM-urilor din industrie (trebuie avut în vedere faptul că unele țări nu iau în considerare firmele cu mai puțin de 20 de angajați, astfel cifrele globale tind să subestimeze în mod substanțial ocuparea forței de muncă în sectoarele industriale mici și mijlocii) numărul total de angajați din industria lemnului din UE-28 ar trebui estimat la peste 2,1 milioane în 2018.

Semnatari:

CEI-Bois este Confederația Europeană a Industriilor de Prelucrare a Lemnului. Reprezintă 21 de organizații europene și naționale din 15 țări și este organismul care susține interesele întregului sector industrial european al lemnului. www.cei-bois.org

Federația Europeană a Panourilor (EPF) reprezintă producătorii de panouri pe bază de lemn: plăci aglomerate, plăci de fibră uscată (MDF), placă orientată (OSB), placă tare, placă moale și placaj. EPF are membri în 32 de țări europene. Industria panourilor din lemn din UE creează peste 100.000 de locuri de muncă în mod direct și numără peste 5.000 de întreprinderi în Europa. www.europanels.org

Federația Europeană a Industriei Parchetului (FEP) reunește peste 80 de membri în 20 de țări: producători europeni de parchet, asociații naționale de parchet și furnizori ai industriei. Scopul principal al FEP este de a consolida și îmbunătăți poziția pardoselilor din lemn ca soluție durabilă de acoperire a pardoselii. www.parquet.net

Organizația Europeană a Industriei de Gater (EOS) reprezintă aproximativ 35.000 de gatere care fabrică scânduri, rame din lemn, glulam, terase, pardoseli, tâmplărie, garduri și alte câteva lemn produse. EOS reprezintă aproximativ 80% din totalul producției europene de lemn tăiat într-un sector care are o cifră de afaceri de aproximativ 35 miliarde EUR și are aproximativ 250.000 de angajați. www.eos-oes.eu

Exit mobile version