ASFOR membru PEFC

Asociația Forestierilor din România – ASFOR a semnat adeziunea la PEFC. Astfel, ASFOR prin Președintele său – domnul Ciprian Muscă întărește dorința și eforturile depuse de membrii asociației, de a garanta prin sisteme de certificare recunoscute la nivel internațional proveniența materialelor lemnoase, dar și administrarea sustenabilă a pădurilor.  

ASFOR se va implica alături de PEFC pentru a crea certificări în grup pentru operatorii economici. 

De asemenea, ASFOR intenționează să discute cu cele cca. 14 ocoale silvice membre în asociație pentru a grea similar o schemă de certificare în grup.

Doar prin transparență, seriozitate, produse din lemn românesc de calitate vom reuși să performăm într-o piață a lemnului dificilă și imprevizibilă.

ASFOR își arată deschiderea totală în a susține PEFC în România.

Despre PEFC

Pefc-

Programme for the Endorsement of Forest Certification, este o alianță mondială de vârf a sistemelor naționale de certificare a pădurilor. Ca organizație neguvernamentală internațională non-profit, se dedică promovării gestionării durabile a pădurilor prin certificarea independentă a terților.

Cu peste 320 milioane de hectare pădure certificate,reprezentând 75% din pădurile certificate, PEFC este cel mai mare sistem de certificare a pădurilor din lume..La acestea trebuie adăugate peste 20.000 de companii care au obținut certificarea PEFC Chain of Custody, care demonstrează angajamentul lor de aprovizionare responsabilă a produselor certificate.

Scurt istoric

Pefc-

Acum 21 de ani, proprietarii mici de păduri din Europa s-au aliat  pentru a crea un standard forestier international, sistem care avea la bază nevoile lor.Pe 30 iunie 1999, s-a născut PEFC.

PEFC s-a născut cu numele Certificare forestieră paneuropeană, începând cu doar 12 membri din Europa, dar familia PEFC a început să crească și să prospere imediat. La numai un an de la înființare, primele standarde naționale au fost avizate și primele hectare certificate.

La sfârșitul anilor 1990, nevoia pădurilor cu management durabil a fost în general recunoscută și larg discutată.Certificarea forestieră a existat înainte de fondarea PEFC, dar a fost concepută în primul rând pentru proprietari de păduri la scară largă și, prin urmare, inaccesibil pentru micii proprietari.

Familia PEFC continuă să crească, extinzându-se pe șase continente, în ultimul timp câștigând noi membri în Africa și Asia numărând astăzi 53 de membri naționali.

PEFC România

Modelul de certificare PEFC prevede ca fiecare țară membră să dezvolte propriul standard national, bazat de legislația locală, respectând totodată criterii clare impuse de Consiliul PEFC. In România acest lucru s-a întâmplat în 2016 o dată cu înființarea unui Organism de guvernanță national, un ONG care în urmatorii ani a dezvoltat Standardul National PEFC al României, dupa consultarea multor părți interesate si participarea specialiștilor din domeniul silvic, a proprietarilor de păduri, ONG-urilor de mediu, companii din lanțul de prelucrare a lemnului. La finalul procesului ,sistemul de certificare PEFC din România a fost avizat de Consiliul PEFC pe 4 iunie 2018.

Organismele de certificare

PEFC Romania este titularul sistemului de certificare PEFC și este responsabilă de gestionarea acetuia, certificarea în sine este realizată de Organisme de certificare (CB-Certification Body), care sunt organizații acreditate de un organism de acreditare recunoscut,pentru competența sa de a audita și elibera certificarea care confirmă că o organizație îndeplinește cerințele unui standard.

La ora actuală în România există zece Organisme de certificare acreditate pentru realizarea de certificări a lanțului de custodie si unul pentru certificarea managementului forestier.

Organismul de acreditare

Organismul de acreditare, joaca un rol important în asigurarea independenței și performanței organismelor de certificare care eliberează certificate PEFC.

PEFC nu detine propriul Organism de Acreditare, astfel asigurand impartialitatea precesului de acreditare.

PEFC în România

Pefc-

Astăzi în România, există 47 certificate a Lanțului de custodie, pentru companii având ca domeniu de activitate de la exploatarea și prelucrarea primară a lemnului, până la fabricarea ambalajelor din hârtie și carton, precum și tipografii sau centre de copiere.

Certificarea Lanțului de custodie, este extrem de largă si poate include orice produse provenite din păduri gestionate conform standardului PEFC, fie că sunt din lemn, fie din alte materiale provenite din păduri. În lume există miere,dulciuri sau chiar haine certificate PEFC.

Într-o lume din ce în ce mai interesată de echilibrul planetei, certificarea este soluția pentru a putea folosi în continuare lemnul ca resursă,fără însă a periclita viitorul pădurilor noastre.

Pădurile gestionate durabil certificate PEFC sunt însă prima verigă a acestui lanț, iar în România, o dată cu acreditarea Soil Association pentru realizarea certificărilor forestiere în acest an, aceast lucru a devenit posibil.

Primele hectare de pădure certificată PEFC vor introduce curând România în rândul select al țărilor care pot pune pe piață lemn conform cu standardul PEFC.

PEFC România, datorită caracterului national al organizației, își propune să aducă pădurile României acolo unde le este locul, în fruntea Europei. Imaginea pădurilor noastre au avut mult de suferit în ultimul timp, iar o voce la nivel international care să susțină și promoveze adevărata frumusețe a pădurilor noastre este PEFC.

Ce puteti face?

Fie că sunteti proprietar/administrator de păduri sau companie privată care dorește certificarea, pașii sunt asemănători:

-Vă informați

Gasiți informații pe Site-ul PEFC.ro sau PEFC.org. Puteti să contactați direct PEFC România la adresele de email disponibile pe site.

-Căutați un Organism de certificare

Cereți oferte de la Organismele de certificare disponibile pe piață, prețul certificării diferă de la un organism la altul.

-Auditul

Împreună cu Organismul de certificare ales, se organizează un audit. Aceasta va include o vizită a auditorilor organismului de certificare pentru a vă evalua conformitatea.

Rezolvați, dacă este necesar, orice probleme de neconformitate: organismul de certificare nu va elibera certificatul dacă acestea nu au fost soluționate.

-Certificatul

Organismul de certificare emite certificatul urmat de un cod unic. Acesta este valabil 5 ani iar audituri vor fi programate în fiecare an pentru a asigura continuitatea în respectarea standardului.

-Folosiți certificarea

Pefc-

Din păcate puțini sunt cei care folosesc deplin avantajele aduse de certificare. Folosiți LOGO-ul PEFC atât pe produsele dumneavoastră cât și promoțional pe orice canal. (web-site, facturi, politica de achizitie, rapoarte anuale, flyere, brosuri, etc.) O astfel de promovare va poate aduce un client important care se bazează pe certificare pentru a-și asigura lanțul de aprovizionare.

Dacă sunteți un simplu client care însă își dorește să asigure continuitatea pădurilor noastre,cautați LOGO-ul PEFC și alegeți să cumpărați astfel de produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.