Sondaj – SUMAL 2.0 – 83% dintre respondenți consideră necesară prezentarea SUMAL 2.0

La o lună de zile de la publicarea în Monitorul Oficial nr. 570 din 30 iunie 2020 a HOTĂRÂRII nr. 497 din 25 iunie 2020 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, ASFOR a realizat un sondaj de opinie în rândul membrilor pentru a vedea modul în care este percepută dezvoltarea noului sistem de trasabilitate.

SUMAL 2.0 vine cu multe îmbunătățiri ale modului în care se urmărește trasabilitatea lemnului în România. Astfel, se urmărește electronic traseul lemnului de la pădure până la consumatorul final. Aici poate că este o exagerare a sistemului care, conform Reg. 995/2010, ar trebui să pună accent pe prima punere în piață a lemnului.

Marea majoritate a persoanelor chestionate (83%) consideră ca fiind necesară o prezentare a SUMAL 2.0, în condițiile în care deja au trecut 30 de zile de la publicarea reglementării în Monitorul Oficial.

De asemenea, 63% dintre respondenți consideră utilă modernizarea SUMAL. Prin răspunsurile furnizate respondenții au scos în evidență necesitatea corectării problemelor din actuala dezvoltare, care crează probleme de raportare, cum ar fi: – localizarea GPS, înregistrarea cronologică în registru a intrărilor, introducerea manuală de mai multe ori a acelorași date – minusuri ale actualului SUMAL, care au creat nenumărate probleme, în special datorită erorilor umane de operare.

Corectarea acestor deficiențe reprezintă un plus pentru SUMAL 2.0.

Marea majoritate a participanților la sondaj (81%) consideră necesară transparentizarea activității operatorilor economici în lupta cu cei care comit ilegalități, însă doar 41% consideră că prin utilizarea SUMAL se va reuși corectarea imaginii sectorului forestier.

Este unanim recunoscut faptul că SUMAL urmărește doar datele pe care le primește, lemnul recoltat ilegal nu este urmărit de SUMAL, însă cu noile dezvoltări: registrul electronic cu evidență a intrărilor și ieșirilor în timp real, GSP pe mijlocul de transport, calculator de volume, delegație de marcare, carnet de teren și APV digital – urmărirea aplicării prevederilor amenajamentului oferă o minimă garanție că SUMAL va reuși să prevină recoltarea și introducerea în piață a lemnului recoltat ilegal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.