Controverse cu privire volumul de lemn recoltat în Europa

0
209
harti taieri europa

Considerații asupra articolului intitulat „Creștere bruscă a suprafeței forestiere parcurse cu lucrări de recoltare a lemnului în Europa după 2015” recent publicat online de revista de specialitate Nature și scrisă de cercetătorii JRC (serviciul Știință și Cunoaștere al Comisiei Europene).

Publicația susține că suprafața totală a pădurilor în care s-au operat ‚tăieri rase’ în UE în 2016-2018 a fost cu 49% mai mare decât în ​​2011-2015, în ceea ce privește biomasa totală recoltată (măsurată în tone per hectar), aceasta echivalând cu o creștere de 69%. În general, cea mai mare creștere a suprafeței recoltate în perioada 2016-2019 s-a produs în pădurile de rășinoase.

PROBLEMA

Autorii identifică trei posibili factori ai creșterii suprafeței forestiere recoltate, și anume:

  • ponderea în creștere a pădurilor utilizate pentru producția de lemn, care ating maturitatea recoltei;
  • o creștere a lemnului deteriorat ca urmare a intensificării perturbărilor naturale (dăunători, boli și evenimente meteorologice mai extreme cauzate de schimbările climatice);
  • extinderea recentă a piețelor lemnului, justificată prin indici econometrici privind silvicultura, bioenergia bazată pe lemn și comerțul internațional.

Concluziile studiului raportează că „creșterea ritmului de recoltare a pădurilor este rezultatul extinderii recente a piețelor lemnului, așa cum sugerează indicatorii economometrici privind silvicultura, bioenergia pe bază de lemn și comerțul internațional. Dacă se menține o rată de recoltare atât de mare, viziunea UE după 2020 în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice prin intermediul pădurilor ar putea fi periclitată, iar pierderile suplimentare de carbon din păduri ar necesita reduceri suplimentare de emisii în alte sectoare, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 ”.

Cercetătorii raportează că toți indicatorii economici privind cererea de lemn și piața lemnului (FAOSTAT, Eurostat și UNECE) confirmă o extindere substanțială a sectorului forestier în ultimii ani. De exemplu, producția din domeniul forestier și activitățile secundare conexe, a crescut cu 13% în 28 de țări ale UE din 2012 până în 2016. Posibil ca aceasta să se datoreze noii legislații (atât la nivelul UE, cât și la nivelul țărilor) care promovează utilizarea lemnului în contextul bioeconomiei, în special utilizarea sa în energia regenerabilă, legislație care a fost criticată pentru impactul potențial asupra pădurilor globale.

Cu toate acestea, se raportează, de asemenea, că – în ciuda creșterii recente – rata globală a recoltării în Europa este încă mai lentă decât creșterea forestieră totală.

ACȚIUNI ÎN DESFĂȘURARE:

EFI, Institutul Forestier European, a reunit un grup de oameni de știință (inclusiv centrul finlandez de cercetare LUKE), a elaborat un comentariu la articol și l-a trimis deja la Nature pentru a fi publicat cât mai curând posibil. Acești oameni de știință au efectuat o analiză alternativă și au semnalat neconcordanțe majore în articol.

Nici modificările revendicate și nici presupusele lor cauze nu pot fi susținute. Există neconcordanțe cu privire la atribuirea greșită a efectelor tulburărilor naturale (din cauza recoltării). Modificările abrupte cu privire la  suprafeța recoltată raportate în articol sunt iluzorii. Chiar dacă modificările ar fi valabile, concluzia că „Creșterea ratei recoltării pădurilor este rezultatul extinderii recente a piețelor lemnului” este neîntemeiată.

EOS a luat legătura cu dr. Giacomo Grassi (scriitor, Serviciul de Știință și Cunosaștere – JRC) pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la concluziile studiului și pentru a furniza date despre evoluția infestărilor cu  gândacul de scoarță și a factorilor de perturbare a pădurii. Aceste impacturi ar trebui luate în considerare și nu pot fi neglijate în concluziile studiului.

CONSIDERAȚII FINALE:

Titlul studiului a fost preluat, din păcate, de o serie de reviste (care au omis să menționeze că rata generală de recoltare din Europa este mai lentă decât creșterea forestieră generală) și este greu de estimat dacă UE va acționa în vederea contestării acestor concluzii la nivelul discursului și percepțiilor publice. În general, sectorul forestier se confruntă cu o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la ceea ce poate fi considerat o utilizare durabilă a resurselor de lemn.

În același timp, este important să subliniem faptul că producția de bioenergie din biomasa forestieră este puternic criticată de factorii de decizie ai UE, în special la nivelul Parlamentului UE. Mai mult, foarte recent, domnul Alfonso Gutierrez-Teira, conducătorul Departamentului Forestier din cadrul DG AGRI al Comisiei Europene, a declarat că Comisia UE este preocupată de creșterea cererii pentru biomasă forestieră. Totodată, cuvintele „bioeconomie” și „bioenergie” sunt adesea – și în mod eronat – considerate sinonime.

Sursa material: Informare EOS.

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2438-y.epdf?sharing_token=QkDGCxxx7Tss-rXpIA0NetRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0OaKGOonDXZorZ9eGhxOerlw82waGOHBrUtP6sBKknAT82jNhcnNtSaWwJK-H9uFmkE3ESZxzg7XiHOjS8k8epDNUM7pfrtwwdt4qbUAVAtusSm-MoZlRG4Z48aykdGm6KectvIWp1P9yXRL0evJOob0KXgm0zOfylrElwhg3cs9PVZCxSkAR0rzg6O38zDLIhUXzvWlafJnLgqEcV9mLHCcWR4794g2RREZcDYOnJnWkN_lB_IarNoasoR8fiQR4Bxo8G1lh0v1BMPOUL9SR_J1K87UBWNv6sNib0opYYT6-QUHO2aR7Va7L7-FKi-RDZC-Pr0ZTLE0iME7-KdzGIKaeP3EYE2LT1bT7sM_qxiVpzOziH-Q2ThUusXm1ZGUiEEaGUtp7Ib24oEvrAwmVrh&tracking_referrer=www.theguardian.com&fbclid=IwAR1UFGgghU2kinHMIywQO3Uo53a6spSudQGbTfXgtbJb4EduyW14IFcAJQU

[Traducere: Rosana Cozma]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.