Vancouver este pregătit să se alăture altor 13 municipalități din provincia Columbia Britanică care permit proiecte de construcții rezidențiale și comerciale din „lemn stratificat”, crescut până la 12 etaje, față de numărul curent de maxim 6 etaje permise în cadrul orașului.

Un raport prezentat înaintea consiliului municipal declară că o astfel de acțiune se va alinia obiectivelor consiliului de a reduce poluarea cu carbon din materialele de construcție.

„Acceptarea construcțiilor mai înalte din lemn stratificat va face mai facilă construirea cu materiale cu amprentă scăzută de carbon, va sprijini accesibilitatea viitoare a locuințelor și va reprezenta un prim pas important în reducerea poluării cu carbon provenit din construcții”, se arată în raport, notând că fabricarea, utilizarea și eliminarea materialelor clasice de construcție (beton, fier beton) reprezintă 11% din poluarea globală cu carbon.

Lemnul stratificat este realizat din bucăți mici de cherestea, care sunt laminate împreună pentru a forma componente structurale proiectate pentru podele, pereți, coloane și grinzi.

Construcțiile din lemn stratificat sunt „semnificativ mai rezistente la foc” decât construcțiile cu lemn masiv – lemnul este acoperit de unul sau mai multe straturi de gips-carton pentru a satisface nivelul de protecție minimă împotriva incendiilor cerută de codurile de construcție.

Counsiliera Christine Boyle, care a solicitat anul trecut Consiliului municipal să declare starea de urgență climatică, susține creșterea înălțimii pentru proiectele de construcții din lemn stratificat, considerând atât un câștig pentru mediu, cât și pentru accesibilitatea urbană.

Raportul menționează că proiectele imobiliare finalizate din lemn stratificat au arătat o reducere a poluării cu carbon cu 25% până la 45%. Clădirile sunt, de asemenea, mai eficiente din punct de vedere energetic, lemnul fiind un bun izolator natural. În plus, proiectele din lemn stratificat sunt mai ieftine decât structurile din beton, oferind în același timp „niveluri ridicate de siguranță la foc”, se arată în raport.

„Este evident o soluție bună, atât din considerente climatice, cât și pentru îmbunătățirea accesibilității urbane și pentru susținerea economiei locale”, a spus Boyle luni prin telefon, referindu-se la proiect. „Este o schimbare importantă și practică, pe care sper să o facem rapid și ușor, și apoi să analizăm cum putem continua să fim și mai ambițioși.” Construcția de clădiri din cherestea grea nu este nouă pentru Vancouver, unele dintre cele mai vechi clădiri mari din oraș fiind construite cu lemn stratificat. De exemplu, o clădire amplasată în strada Water, nr. 361, acum cunoscută sub numele de „The Landing”, construită în 1907, are la bază lemn stratificat de 18 cm.

Mai recent, proiectele din lemn stratificat au fost aprobate sau chiar sunt construite pe strada West Hastings, nr. 1250 și Dr. Keith, nr. 2150, locul noului sediu al Nature’s Path. Campusul Universității, găzduiește Tallwood House, clădire de de 18 etaje, la Brock Commons, una dintre cele mai înalte clădiri din lemn prefabricat din lume.

Dezvoltarea West Hastings, un proiect de apartamente de lux, numit Terrace House, va avea șapte etaje din lemn stratificat, construite peste 12 etaje de beton. Proiectul Nature’s Path, care are un design aparte, de fagure, va încorpora 10 etaje din lemn stratificat.

Ambele proiecte au fost aprobate în conformitate cu ceea ce orașul numește un „proces de soluții alternative”, în care normele în construcții și experții în incendii revizuiesc prevederile actuale, care permit doar șase etaje.

Un vot majoritar în consiliu ar face mai permisive reglementările specifice în construcții și, așa cum a precizat raportul, ar elimina barierele pentru industria construcțiilor într-un moment de criză economică și de redresare comercială.

Orașul a permis șantierelor să continue să funcționeze în timpul pandemiei, personalul responsabil subliniind în ședințele recente ale consiliului importanța industriei de construcții pentru economia din Vancouver.

Un total 13 municipalități, inclusiv Richmond, Surrey și City of North Vancouver au optat deja pentru îmbunătățirea cerințelor locale privind codul construcțiilor, pentru a permite construcții mai înalte din lemn stratificat. Reglementările sunt în concordanță cu modificările anticipate ale Codului Național al Clădirilor din 2020, care va permite de asemenea, construcția de clădiri cu 12 etaje din lemn stratificat.

De ce Vancouver, care nu și-a îndeplinit obiectivul de a fi cel mai verde oraș din lume până în 2020 ? Pentru că nu a adoptat din timp, încă din 2018, un cod al construcțiilor cu 12 etaje din lemn stratificat.

În urmă cu zece ani, administrația Vision Vancouver a modificat regulamentul de construcție al orașului pentru a permite construcții cu structura din lemn, până la șase etaje.

Anne McMullin, președinte și CEO al Institutului de Dezvoltare Urbană, a declarat că susține recomandarea de a crește înălțimea proiectelor executate din lemn. Cu siguranță aceste măsuri vor crește cererea de construcții din lemn stratificat.

Serviciile publice de protecție împotriva incendiilor din Vancouver au fost consultate cu privire la recomandarea administrației orașului de a crește înălțimea clădirilor din lemn stratificat. Astfel, dl. Rick Cheung a declarat că inițial departamentul pe care în conduce avea o reținere în legătură cu prevederile naționale și zonale ale codurilor de construcție, legate de expunerea parțială a lemnului în interiorul unei suite rezidențiale. Ambele coduri permit până la 35% din zonele de perete și tavan să nu aibă acoperiri din gips-carton. Cu toate acestea, în Vancouver, am recunoscut potențialul pericol de incendiu și posibilitatea ca un ocupant să elimine o suprafață mai mare acoperită cu gips pentru a expune lemnul. Dacă va fi  adoptată modificarea regulamentului de la Vancouver, acesta nu va permite expunerea parțială a lemnului în apartamentele rezidențiale, a declarat Cheung.

Consiliul se întrunește miercuri la 9:30 a.m. pentru a discuta raportul și recomandările membrilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.