Muscă-ciprian- x -

Articolul publicat în data 11 aprilie 2020, cu titlul Alunecări de teren la Azuga/ Dezastrul provocat de mafia defrișărilor ilegale din Valea Doftanei, sub protecția lui “Portocala”, nesemnat, disponibil la adresa http://ph-online.ro/politica/item/111738-alunecari-de-teren-la-azuga-dezastrul-provocat-de-mafia-desfrisarilor-ilegale-din-valea-doftanei-sub-protectia-lui-portocala, prezintă informații eronate cu privire la activitatea operatorilor economici din domeniul economiei forestiere.

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din domeniul exploatărilor forestiere, în temeiul art. 2642 Cod Civil și a art. 41 din Legea nr. 504/2002 privitoare la dreptul la replică, vă transmitem mai jos punctul de vedere al ASFOR cu privire la subiect, precum și solicitarea de a-l publica, pentru a îndrepta informațiile eronate prezentare de Dumneavoastră.

Modul de relatare a situației de la Azuga, prezintă o opinie a autorului articolului și în nici un caz o prezentare reală a situației din teren.

Abordarea unilaterală, fără a prezenta nici un punct de vedere al celor implicați: proprietari, administratori, operatori economici atestați, reprezentanți ai Apelor Române, nu permite o prezentare obiectivă a situației reale de la Azuga. 

În lipsa unei condamnări definitive și irevocabile a unei instanțe de judecată autorul articolului emite judecăți și încalcă dreptul la apărare a celui care până la o sentință definitivă, pronunțată de o instanță, se bucură de prezumția de nevinovăție, așa cum garantează Constituția României.

Asocierea alunecării de teren cu declarațiile premierului României este complet greșită. Mai mult, cifra anunțată de premier cu privire la volumul de lemn importat de o companie de prelucrare a lemnului a fost de 70% și nu de 80% așa cum se afirmă în articol. 

Prin modul de prezentare a situației induceți ideea, în rândul opiniei publice, că vina pentru alunecarea de teren de la Azuga ar fi activitatea de exploatare forestieră, pe care o numiți la general defrișare ilegală.

Pentru o bună informare a cititorilor dumneavoastră, vă informăm că „defrișare” înseamnă recoltarea lemnului cu schimbarea folosinței terenului – lucru care nu este confirmat în zona în care s-a produs alunecarea de teren. Mai mult, în perimetrul în care s-a produs alunecarea ultimele lucrări de recoltare a arborilor au fost realizate în anul 2001, adică acum 19 ani.

Cauzele alunecării sunt naturale, fiind vorba despre geologia substratului terenului, înclinarea versantului (medie 35 de grade, peste 50 de grade, în amonte) și umiditatea ridicată în sol, așa cum reiese din informațiile disponibile, oficiale, puse la dispoziție de către Ministerul Mediului, apelor și pădurilor.

Trimiterile dumneavoastră la apelativele „mafie” și „defrișări ilegale” fără a avea nicio dovadă care să susțină aceste afirmații sunt menite a induce în eroare opinia publică, iar alăturarea activității legale de recoltare a lemnului de un dezastru natural induce panică în rândul opiniei publice și  denaturează, cu rea-credință, sensul real al activității de exploatare forestieră.

În aceste condiții, considerăm necesară publicarea acestui drept la replică, pentru a corecta informațiile eronate cu privire la activitatea operatorilor economici din domeniul economiei forestiere. În caz contrar, ne vedem obligați să demarăm procedura judecătorească de recuperare a prejudiciilor de imagine și materiale produse.

PREȘEDINTE,

CIPRIAN DUMITRU MUSCĂ

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.