DOMNULUI KLAUS IOHANNIS – PREȘEDINTELE ROMÂNIEI,
STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE,
ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din domeniul exploatărilor forestiere și industrializării lemnului, având în vedere:
- Scrisoarea adresată de Avocatul Poporului domnului Ion Marcel Vela – Ministrul Afacerilor Interne, cu numărul de înregistrare 6288/08.04.2020;
- Scrisoarea adresată de Avocatul Poporului domnului Costel Alexe – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu numărul de înregistrare 6288/08.04.2020;
- Prevederile art.80 pct.2 din Constituția României ce reglementează funcția Președintelui României de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate;
Vă rugăm să luați act de afirmațiile formulate în documentele oficiale de către Avocatul Poporului, în scrisorile mai sus aminte, pe care le atașăm prezentului înscris, afirmând că măsurile luate până în prezent nu sunt suficiente pentru stoparea tăierilor ilegale de pădure: “Din acest motiv, autoritățile competente ar putea dispune chiar și interzicerea tăierilor de lemne pe perioada crizei generate de Covid-19, fapt care ar conduce la limitarea la minim a tăierilor ilegale de lemn.” (pagina 4)
Prin aceste afirmații, Avocatul Poporului și-a depășit atribuțiile legale și a încălcat principii de bază Constituționale și de drept.
Ne fundamentăm afirmațiile pe următoarele prevederi legale:
Art. 41 din Constituția României (1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupației, precum și a locului de muncă este liberă.
Interzicerea lucrărilor de recoltare a lemnului sunt similare cu a interzice unei întregi categorii socio-profesionale de a-și mai desfășura activitatea printr-o hotărâre arbitrară a statului român. Nu ne distruge piața, războiul, ci acțiunile complet iresponsabile ale unor personaje vremelnic ajunse în funcții publice. Pe acest principiu, Guvernul poate închide de mâine spitale, școli, poliția, judecătoria, parlamentul și multe alte domenii blamate pe rețelele de socializare sau în mass-media. De ce toate zonele din economie primesc mesaje și programe de susținere a activității din partea Guvernului doar economia forestieră este pusă la colț și amenințată zilnic cu închiderea? Poate pentru că tot statul cu instituțiile sale nu este capabil să spună dacă în România se fură sau nu, iar dacă se fură atunci să ia măsuri susținute împotriva celor vinovați.
Art. 23 pct. 11 din Constituția României stabilește unul dintre pilonii de bază ai sistemului Constituțional – Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată.
Prin afirmațiile sale, Avocatul Poporului înlătură prezumția de nevinovăție a unui întreg domeniu de activitate – domeniul economiei forestiere, considerând că toate activitățile de recoltare ale lemnului ce se desfășoară în pădure în această perioadă sunt tăieri ilegale.
În acest context, considerăm că sugestia Avocatului Poporului ca autoritățile competente să dispună interzicerea tăierilor de lemn pe perioada crizei generate de Covid – 19 este atât o încălcare a prevederilor art.135 pct.2 lit.a din Constituția României, cât și a art.8 pct.1 lit.a din Legea nr. 21/1996 – Legea concurenței.
Art.135 pct.2 lit.a din Constituția României prevede – Statul trebuie să asigure libertatea comerțului.
Art.8 pct.1 lit.a din Legea concurenței prevede – Sunt interzise orice acțiuni sau inacțiuni ale autorităților și instituțiilor administrației publice centrale ori locale și ale entităților către care acestea își deleagă atribuțiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurența, precum: Limitarea libertății comerțului sau autonomiei întreprinderilor, exercitate cu respectarea reglementărilor legale;
Toate activitățile desfășurate în economia forestieră sunt urmărite și controlate în fiecare zi de mii de salariați din Garda Forestieră, Poliție, Jandarmerie, Ocoale Silvice, Vamă și ANAF.
În perioada 2008-2017, operatorii economici care activează pe lanțul de exploatare, transport, prelucrare și industrializare a lemnului au fost verificați de către instituțiile competente de cca. 1,6 milioane de ori, cu o medie de cca. 160.000 de controale pe an, reprezentând cca. 76% din totalul acțiunilor de control ce vizează fondul forestier național. Aceste cifre ne fac să credem că nici măcar teroriștii nu beneficiază de o asemenea atenție din partea organelor de control ale statului român. Anual, operatorii economici mari sunt verificați în acțiuni complexe, la care participă toate instituțiile de forță ale statului român, inclusiv unități aeriene ale poliției române și jandarmeria călare. Tot tranzitul de bunuri și mărfuri din România este monitorizat de peste 60 mii de specialiști din Gardă Forestieră, Garda de Mediu, Ocoale și Direcții Silvice, Poliție, Jandarmerie, ANAF și Vamă.
Vă aducem la cunoștință că economia forestieră asigură lemn de foc pentru milioane de oameni, oferă un loc de muncă cinstit pentru sute de mii de oameni, menține în activitate mii de firme cu un aport în PIB de 3,5%, asigură finanțare pentru administratorii și proprietarii de fond forestier.
Suntem singura singura țară din UE care discută despre sistarea lucrărilor de exploatare a lemnului motivat de starea de urgență, mai explicit motivat de incapacitatea instituțiilor statului de a cunoaște care este adevărata dimensiune a unui fenomen despre care vorbesc doar organizațiile de mediu.
Este incalificabil pentru statul român ca instituții oficiale ale statului să-și motiveze deciziile prin preluarea de informații din postări pe rețelele de socializare fără a face nici cea mai mică verificare la instituțiile abilitate care să confirme sau să infirme dacă acele informații sunt corecte.
Stimate domnule Președinte,
În timp ce toate țările din Europa caută soluții pentru managementul sustenabil al pădurilor și relansarea prin bioeconomie, noi jucăm cartea populismului și folosim o ramură a economiei naționale în lupta politică. Este cel mai criminal act pe care un ales sau un numit într-o funcție de demnitate publică îl poate face împotriva celor pe care îi reprezintă.
Linșajul zilnic la care este supusă această categorie socio-profesională de către parlamentari, Guvern și reprezentanți ai instituțiilor statului este inimaginabil. Este un război dus cu lașitate din poziții de demnitate publică cu acces la toate canalele mediatice împotriva celor care creează locuri de muncă, plătesc taxe și impozite, mai ales acum când toată economia este pe butuci. Noi încă mai avem puterea de a lucra.
Criza trebuie să ne facă mai solidari unii cu ceilalți nu să ne dezbine, iar aici, domnule Președinte este rolul dumneavoastră de a ne aduce la aceeași masă pentru a putea construi împreună un viitor copiilor noștri în România.
Domnule Președinte vă solicităm respectuos să faceți aplicarea prevederilor art. 80 pct. 2 din Constituția României și să mediați situația descrisă, intervenită între Avocatul Poporului și domeniul economiei forestiere.
Cu înaltă considerație,
PREȘEDINTE,
CIPRIAN DUMITRU MUSCĂ