Asociația Forestierilor din România – ASFOR consideră că trăim zilele acestea un moment greu, fără precedent în ultimii 70 de ani în Europa. Această pandemie care practic a paralizat România, dar și Europa, ne afectează pe toți, ne afectează afacerile, ne afectează activitatea de zi, cu zi dar mai grav are un efect devastator asupra sănătății oamenilor.
Pe măsură ce toți continuăm să luptăm cu această nouă situație, apar provocări unice, cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii 30 de ani. Însă trebuie să rămânem uniți, trebuie să găsim resurse să funcționăm în continuare, chiar și la capacitate de avarie.
Economia forestieră a fost un domeniu de sacrificiu în ultimii 30 de ani – s-a organizat și reorganizat, a trecut prin nenumărate perioade de criză și restructurare, însă a supraviețuit și a reușit să asigure lemnul de foc – atât de necesar încălzirii, lemnul de lucru – fără de care nu se construiește nimic în România, lemnul pentru celuloză și hârtiei, lemnul pentru paleți, chiar și banalul lemn pentru chibrituri sau pentru bețișoarele de înghețată.
Economia forestieră cu toate segmentele ei joacă un rol vital deoarece produsele din lemn sunt necesare pentru buna funcționare a societății. Suntem înconjurați de produse din lemn, suntem atât de dependenți de lemn, încât acesta a devenit ceva normal în viața noastră.
Starea de normalitate pe care România a resimțit-o în ultimii 30 de ani în ceea ce privește asigurarea nevoilor de lemn s-a datorat economiei forestiere naționale, s-a datorat acestor oameni muncitori, care au muncit și nu au cerut nimic … poate puțin respect. Acești oameni muncesc și astăzi, în aceste momente dificile, și bunuri absolut necesare, care au în componență lemn sunt fabricate în continuare.
Sectoarele de activitate din economia forestieră trebuie să înțeleagă că doar împreună, cu o bună colaborare, vor reuși să depășească această criză. Trebuie să ne înțelegem nevoile!
Cum în ultimii 30 de ani nu am primit nimic de la statul român, cu siguranță nici în aceste momente dificile nu vom primi niciun ajutor. Toate afacerile suferă în aceste zile, nici o afacere nu mai poate supraviețui singură. Este nevoie de solidaritate, pentru ca acest lanț economic să treacă peste acest impas și să rămână întreg.
Această pandemie ne va afecta, fără îndoială, pe termen lung, însă va trebui să facem toate eforturile necesare, pentru că tuturor ne este clar că economia forestieră are un rol vital în ținerea României în funcțiune.
Forestieri, industrie, silvicultori, cu toții trebuie să facem astăzi tot posibilul pentru a sprijini efortul național în lupta cu această pandemie! Prima prioritate trebuie să fie familia noastră, angajații și firmele noastre, care trebuie să asigure în continuare locuri de muncă și să sprijine dezvoltarea zonei rurale din România.
Ciprian Muscă
Asociația Forestierilor din România – ASFOR
Asi vrea sa se scoata din APV coaja si craci sa nu mai platim cum a fost cu ani in urma ,si sa se reduca TVA la lemnul de foc la persoane fizice chiar si deloc.Va multumesc.