Să nu uităm de comunitățile locale – adevărații custozi ai muntelui
Muntele a fost și rămâne un loc sacru pentru români. Zona montană este un punct focal în agenda noastră zilnică privind schimbările climatice, aici având concentrată cea mai mare suprafață de pădure. Totodată, munții sunt “castelul apelor”, zona cea mai căutată pentru recreere și recuperare. Dar, cel mai important, muntele reprezintă locul în care își duc traiul, existența și se dezvoltă prin resursele oferite de munte comunități întregi de români, care duc cu sfințenie mai departe tradițiile și obiceiurile străbune.
Azi, de Ziua Muntelui, trebuie să privim mult mai atent la aceste comunități și să ne aplecăm asupra problemelor cu care acestea se confruntă – viața la munte presupune constrângeri și sacrificii, pe care le resimt în special tinerii.
Educația, formarea profesională, finanțarea dezvoltării zonei de munte, utilizarea resurselor pe care muntele le oferă comunităților locale sunt repere obligatorii pentru a ne asigura că tinerii și comunitățile care trăiesc în aceste zone vor alege să dăinuiască și să nu părăsească zona de munte. Aceste comunități au fost și sunt adevărații custozi ai zonei de munte.
Asociația Forestierilor din România – ASFOR