Dl. Ioan Deneș a publicat Bilanțul Ministrului Apelor și Pădurilor pentru perioada mandatului

0
312
Dl. Ioan Deneș a publicat Bilanțul Ministrului Apelor și Pădurilor pentru perioada mandatului

În ceea ce privește activitatea dlui. Ioan Deneș – Ministrul Apelor și Pădurilor și a Ministerului în domeniul pădurilor raportul amintește ca activități principale:

Contribuție la elaborarea Statutului Personalului Silvic, proiect de lege care a trecut de Senat și se află la Camera Deputaților.

 Programul naţional de împădurire

  • În primul semestru au fost împădurite 6.539 de hectare, în cadrul măsurii „Minimum 6.000 de hectare împădurite”, în fondul forestier proprietate publică a statului, proprietate publică a UAT și proprietate privată. S-au realizat regenerări naturale la nivel național pe suprafața de 8.545 ha.

În total s-au realizat lucrări de regenere a pădurilor pe suprafața de 15.084 ha.

Așa cum știți, împăduriri se pot face numai primăvara și toamna, de aceea, cifra nu cuprinde și suprafețele pe care le aveam în proiect pentru această toamnă.

Sprijin financiar acordat proprietarilor de păduri aflate în ariile protejate în valoare de 32 milioane de lei.

  • Asigurarea pazei terenurilor forestiere pentru care în prezent nu este asigurată administrarea/serviciile silvice, inclusiv pentru terenurile forestiere la care nu se cunosc proprietarii. În anul 2019 s-au asigurat serviciile silvice cu bani de la bugetul de stat pentru o suprafață de 166 mii
  • A fost actualizat pe site-ul web al Ministerului Apelor și Pădurilor – Catalogul pădurilor virgine, în care a fost înscrisă o suprafață de 6.947ha păduri virgine și 22.116 ha păduri cvasivirgine, adică, în total, 29.053 de hectare.
  • S-au elaborat patru proiecte de hotărâri ale Guvernului pentru exproprierea unei suprafețe de 88 ha terenuri agricole în vederea realizării perdelelor forestiere de protecție.

De asemenea, în vederea protejării eficiente a căilor de comunicații împotriva înzăpezirii și buna desfășurare a circulației rutiere s-au realizat 13 ha de perdele forestiere de protecție a autostrăzii A2.

DOMENIUL CONTROL SILVIC ȘI CINEGETIC

Controale silvice

În ceea ce priveşte activitatea de control și pază, realizată de Ministerul Apelor şi Pădurilor prin Direcția Control Silvic și Cinegetic, dar și prin structurile din subordinea sa, respectiv Gărzile Forestiere, în perioada 01.01.2019 – 30.09.2019, au fost desfășurate 70.660 acţiuni de control în toată ţara(44 de controale zilnice, la nivel național, efectuate de cele 9 Gărzi Forestiere) după cum urmează:

  • Cu privire la administrarea pădurilor au fost efectuate 27.215 controale, în urma cărora s-a constatat un volum de lemn tăiat ilegal, verificat, de 54.169 mc, cu o valoare a pagubelor din tăieri ilegale de aproximativ 33 de milioane de lei. Totodată, au fost aplicate 4.116 contravenții pentru tăieri de arbori cu o valoare a amenzilor aplicate de 7,5 milioane de lei.
  • Cu privire la incendierea pădurilor au fost constatate 4 infracțiuni și 8 contravenții.
  • Cu privire la controlul circulației materialului lemnos au fost efectuate 45.126 acțiuni de control în urma cărora s-au constatat 2.223 contravenții cu o valoare a amenzilor aplicate de 4,8 milioane de lei și au fost confiscați 369 mc.
  • Cu privire la controlul instalațiilor, depozitelor de materiale lemnoase au fost efectuate 2.902 acțiuni de control, în urma cărora s-au constatat 1.079 contravenții cu o valoare a amenzilor aplicate de 4,1 milioane de lei și s-a confiscat material lemnos aproximativ 8.000 metri cubi.
  • Cu privire la inspecțiile și controalele finalizate prin rapoarte și note au fost efectuate 22.628 acțiuni de control al exploatării parchetelor, în urma cărora s-au constatat 570 contravenții și s-au aplicat amenzi în valoare de 1,4 milioane de lei. Totodată, au fost finalizate 23.924 inspecții și controale tematice programate și 2.141 inspecții și controale, ca urmare a sesizărilor, petițiilor, memoriilor etc.
  • În urma verificărilor au fost înregistrate la parchetele de pe lângă instanțele de judecată 6 dosare penale.

Serviciul Control Silvic și Cinegetic din cadrul MAP a desfășurat în domeniul cinegetic 15 controale la gestionari de fonduri cinegetice; ca urmare a verificărilor efectuate au fost constatate 29 de fapte contravenționale, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 23 de mii de lei, și 12 infracțiuni, cu un prejudiciu în valoare de 6.358 Euro, pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală.

DEZVOLTAREA PROGRAMULUI SUMAL – 2

În 2018-2019, Ministerul Apelor și Pădurilor a achiziționat echipamente IT, o dronă cu accesorii și un GPS, echipamente IT care au fost instalate, configurate și găzduite de STS. De asemenea, a fost triplat numărul persoanelor din cadrul ministerului implicate în identificarea și formularea cerințelor necesare proiectului SUMAL – 2. 

În luna septembrie, Ministerul Apelor și Pădurilor a finalizat angajamentele asumate în ceea ce privește achiziția de echipamente și furnizarea datelor tehnice, acestea fiind puse la dispoziția STS, urmând ca această instituție să finalizeze SUMAL – 2 prin realizarea conceptului informatic al programului.

Noul sistem SUMAL are în componenţă 11 module și reprezentanții conducerilor MAP și STS au stabilit, în urma ședinței din 08.07.2019, următoarele termene:

  1. 30 decembrie 2019Lansarea în producție a versiunii SUMAL 2.1 (module prioritare și funcționalități de bază);
  2. 30 iunie 2020: Lansarea în producție a versiunii SUMAL 2.2 (versiunea completă, incluzând module și funcționalități complementare).

Puteți consulta mai jos un extras din Bilanț privind activitatea în domeniul păduri.

Sursahttp://apepaduri.gov.ro/bilant-al-ministrului-apelor-si-padurilor-ioan-denes-pentru-perioada-mandatului/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.