Prof. dr. ing. N. R. Danilescu

  1. Precum crezi într-unul Dumnezeu, așa să ai ferma credință că fiecare arbore, fiecare pâlc, tufăriș, boschet, fiecare pădure este un mijlocitor între sol și atmosferă, și să nu uiți niciodată că fără conlucrarea acestor doi agenți, bogata și frumoasa ta țară s-ar transforma într-un bărăgan monoton !
  2. Să nu iei niciodată în deșert numele pădurii, ci mai cu seamă să te străduiești ca cel mai pipernicit și izolat tufăriș, să se transforme în codru întunecos !
  3. Adu-ți aminte, omule, ca pădurea îți procură cea mai mare parte din articolele de consumație zilnică și că viața ta din leagăn până la coșciug, este legată de pădure: că în timpul de față, când lupta pentru existență este aprigă, sănătatea ta atârnă, mai cu seamă, de prosperitatea pădurilor !
  4. Cinstește fiecare copac și orice plantă; venerează pădurea, protejaz-o și cultiv-o pentru copiii tăi, ca să-ți fie bine ție și urmașilor tăi, și să trăiești mulți ani pe acest pământ !
  5. Să nu ucizi o pasăre sau orice altfel de animal, care se hrănesc cu insecte vătămătoare pădurilor; să-ți dojenești copiii tăi să nu facă aceasta, și mai cu seamă să-i înveți a cunoaște animalele nocive pădurilor, precum și inamicii acestor animale, pentru a distruge pe cele dintâi și a proteja pe cei din urmă.
  6. Să nu maculezi solul virginal al pădurii prin introducerea vreunei specii improprii terenului, ci mai cu seamă să-ți familiarizezi copiii cu legile nestrămutate ale naturii, pentru ca împăduririle, cultura, protecția, exploatarea, amenajarea și întreaga administrare a pădurile, ce ar fi chemați a face, să fie totdeauna în conformitate cu perceptele acestor sublime legi !
  7. Să nu înstrăinezi arborii verzi, nici să nu-i mutilezi; să nu ridici pătura de frunze uscate, scoarța, rășina sau crăcile verzi …, pentru că toate acestea fac parte din viața plantei și sunt utile pentru buna stare a pădurii !
  8. Să nu dai mărturie bună vreunui delicvent silvic, nici să tăgăduiești sau să ascunzi delicte silvice care-ți ajung la cunoștință, ci să le comunici fără întârziere agenților silvici sau autorității comunale pentru ca vinovații să primească pedeapsa ce merită.
  9. Să nu-ți însușești produsele silvice ale aproapelui tău: să te ferești, de asemenea, ca nu cumva din neștiință sau din neglijență, să faci o rea întrebuințare cu produsele din pădurile statului, ale domeniului Coroanei, ale stabilimentelor publice, comunelor și ale bisericilor, în cazul când ți s-a făcut onoarea de a le administra.
  10. Dacă ești forestier de profesie, amintește-ți de marea datorie ce-ți incumbă de a face să se respecte cele nouă articole ale decalogului silvic, al cărui depozitar ești!

Să fii harnic, cinstit și statornic în lucrare; nici blândețea să degenereze în slăbiciune, nici energia în asuprire; respectul datorat superiorilor să nu devină adulare, nici autoritatea față de inferiori să nu se transforme în tiranie !

Inima ta să fie veselă, iar viața și mintea totdeauna sobre, căci mintea și viața ți s-au dat ție de Creator, o, forestierule mare sau mic, ca să îngrijești pădurile întocmai cum menajezi comorile tale cele mai prețioase, care sunt sănătatea și onoarea de forestier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.